fredag, september 15, 2006

Hvorfor champagne?

Dette er en blog, der er helliget champagne. Det kan måske for mange virke noget monomant. Og hvorfor, vil man spørge, lige champagne?
Det er der flere grunde til. For det første er champagne en af de mest interessante og komplekse drikke, der findes. Få vintyper kan byde på det samme væld af flygtige og fascinerende smagsnuancer, som man kan finde i champagne - hvis man ellers er villig til at lede. Alligevel synes champagne ofte at blive glemt, når vinentusiaster taler om deres yndlingsvin. Det kan skyldes, at vinmoden i dag blæser i en retning, der ikke er særlig gunstig for champagne. I dag synes mange at foretrække de kraftige og ligefremme (rød)vine, som hører hjemme under de sydlige himmestrøg. Champagne taler imidlertid et andet sprog. Her handler det helt og holdent om nuancer, elegance og finesser. Sensualitet fremfor seksualitet.
Og det leder os til den anden grund: Champagne møder langtfra den forståelse, som den vidunderlige drik fortjener. I Danmark drikker vi primært champagne nytårsaften - på et tidspunkt, hvor det er ganske umuligt at fange de mange smagsnuancer (og til tider sågar til den kransekage, som er ganske umulig sammen med champagne).
Champagne fortjener bedre. Den fortjener, at man giver den tid og opmærksomhed. Og at man prøver den i andre sammenhænge end til nytårsaften - også til mad, for champagne er en fremragende madvin.
Jeg håber derfor, at denne blog vil være med til at åbne fleres øjne for, hvilken vidunderlig drik, champagne er.

Og så lige et par ord om forfatteren bag denne blog:
Han (for en han er det) er i begyndelsen af trediverne og har interesseret sig seriøst for vin, siden han var omkring 20 år gammel (champagnen kom dog først til senere). Efter en længere omvej omkring universitetet, der har givet ham mulighed for at kalde sig mag.art. (men ikke så meget andet, vil nogen måske hævde), har han nu hengivet sig til sin interesse på mere professionel basis. Efter at have drevet et par vinhandlere konkurs (hvad han måske ikke kan tage den fulde fortjeneste for), arbejder han for tiden med italiensk vin, som tilsyneladende er, hvad pøblen vil have i disse barbariske tider (Odi profanum vulgus et arceo! - sagde han). Fordelen ved dette er, at man - d.v.s. læseren - ikke behøver at frygte, at der er nogen skjult reklame på disse sider. I champagnesammenhæng er vores champagnefreak ganske fri af økonomiske interesser (i øvrigt interesserer økonomi ham såre lidt... hvad måske har en vis betydning for hans tidligere arbejdspladsers skæbne?).
Hans borgerlige navn - Jakob - har han efter en vinkyper i familien, så det har ligget i stjernerne, at vin skulle have en central betydning i hans liv, selvom det måske ikke var givet på forhånd, at han skulle blive en decideret freak. Måske hans forældre skulle have tænkt sig om en ekstra gang før de navngav ham?

Salute og velkommen til champagnefreak!
Med venlig hilsen
Jakob
Champagnefreak

6 Kommentarer:

Hej Jacob

SJov og spændende blog om de gyldne dråber, som man lige meget hvor meget man prøver bare ikke kan spytte ud, som min vinmentor engang sagde: "Champagne er kærlighed uden at bliver slimet".

Du har fået en læser af din blog, glæder mig til at følge dine smagsoplevelser.

Hilsen Mikkel

Af Anonymous Anonym den 17/12/06 17:41  

Spændende og dejligt. Som livet. Champagne er livligt og boblende, som blodet i vores åre, når vi er forelskede. Champagne til de store øjeblikke - til de næsten store øjeblikke, og til de øjeblikke hvor der er ved at være mulighed for eventuelt et optræk til et mindre løft i stemningen og der hvor chamagnen bruges til at løfte øjeblikket til noget stort! Eller bare fordi du er lysten til noget der er skønt, smukt og dejligt. - Som en kvinde... lyst.. livet.. love..

Af Anonymous Anonym den 15/2/07 21:48  

Jacob!

Jeg har brugt din glimrende blog som ren hyggelæsning i ny & næ. Virkelig et flot stykke arbejde der ligger bag!

Jeg berører (omend kort) Churchill, Comtes og et par af de andre på min blog også....

Jeg tilslutter mig i hvert fald koret, som følger dig - og dine smagenoter!

All the best!

Claus Donnerstag :)

Af Blogger Claus Donnerstag den 30/6/07 01:20  

Hej Jacob

Sjovt at læse lidt med på din blog, idet vi jo begge interesserer os en hel del for bobler.

Jeg vil straks linke tilbage til dig, hvis det er ok. Jeg synes, champagnefreak og bobler komplementerer hinanden meget godt. Eller hvad mener du?

mvh
Solveig fra Bobler

Af Blogger Sol den 22/7/07 23:34  

Tak for de opmuntrende kommentarer. Det er rart at vide, at der er andre der deler min hobby/passion/mani...

Til Solveig: Jeg er helt enig i, at vores to blogge med deres forskellige tilgang til champagne komplimenterer hinanden rigtig godt - og du er selvfølgelig mere end velkommen til at linke hertil.

med venlig hilsen
Jakob

Af Blogger JHM den 23/7/07 15:20  

Hejsa,

var netop på nettet for at søge opskrifter til mad sammen med champagne. Fandt så denne blog. Som vinelskere igennem 30 år er vi nu begyndt at slå øjnene op for champagne. På lørdag har vi vores 1. større smagning med bl.a. Krug, Bollinger, Dom Perion m.v. Vi vender tilbage med en beskrivelse af smagningen. Bla. vil vi indkøbe Løjrom, østers, muslinger, tun m.v. til at nyde med boblerne.
Hilsen
Ole Thomsen

Af Anonymous Anonym den 16/9/07 17:14  

Skriv en kommentar

<< Tilbage til hovedsiden