søndag, januar 21, 2007

Forhandlere

Champagne lider - ligesom i øvrigt bourgogne - under ikke at blive taget seriøst i flere af de større vinhandlere/vinhandlerkæder. Således kan man mange steder se forhandlere, der kun tilbyder grande marque-champagne til deres kunder. Heldigvis er der dog sket meget i de sidste år - og flere og flere (specielt mindre) importører er begyndt at tage champagne alvorligt.
Nedenfor findes en liste over - samt en kort beskrivelse af - de importører, jeg regner blandt de bedste og mest interessante, når det drejer som om champagne.

Dronninggaard Vinimport
En lille vinimportør bosiddende i Fredensborg. De har to vinbondechampagnehuse i deres sortiment: Vollereaux og René Geoffroy. Førstnævnte er temmelig kedelig, mens Geoffroy absolut hører til blandt de bedre champagneproducenter. Priserne er ganske rimelige. Jeg har dog også fået champagne herfra, der har virket en smule træt - måske p.g.a. ikke optimale opbevaringsforhold.

L'Esprit du Vin
Den danske vinverdens infant terrible - excentrikeren Jørgen Krüff - driver L'Esprit du Vin på Snaregade. Champagne er en vigtig del af hans sortiment, og han har en lang række højt værdsatte mindre champagnehuse - bl.a. Selosse, Guy Charlemagne og Launois. Krüffs kæphest disse år er det biodynamiske, hvorfor han da også har en del biodynamiske producenter i sit sortiment.

Euroscan Vintage
Bag det lidt mærkelige navn gemmer sig en far-og-søn-virksomhed, der primært har specialiseret sig i diverse spirituosa fra Frankrig - men som også har den gode og velrenommerede Mesnil-producent Pierre Moncuit. Og det til yderst rimelige priser. Kort sagt: ikke til at komme udenom for en rigtig champagne-aficionado.

Hoffmeyer-Lippert
Hoffmeyer-Lippert er en af de små, sympatiske vinimportører, der drives mere af kærligheden til vin end udfra økonomisk spekulation. De har specialiseret sig i Canadisk vin - samt andre koldklimavine fra f.eks. Tyskland og - Champagne. Deres champagneproducent Tarlant er måske ikke den mest interessante producent i deres sortiment, men er ikke desto mindre absolut værd at prøve.

Norma vinimport
Norma Vinimport er et lille importfirma beliggende på Rosenørns Allé. Det drives af den uhyre kompetente Rune Elkjær, hvis frankofile hjerte også banker for champagne - måske først og fremmest blanc de blancs. Hans sortiment rummer den uforlignelige Lilbert, samt Turgy og den mere ukendte (men gode) Vouette & Sorbée.

Pétillant
Pétillant er et lille importfirma specialiseret i champagne, som bl.a. har Mads Rudolf (der tidligere ejede restauranten "TyvenKokkenHansKone...") som medstifter. Efter at restauranten blev afhændet besluttede Mads Rudolf sig for at kaste sig helt og holdent over vinen (herunder champagnen), hvilket førte til oprettelsen af importfirmaet Tranquille (som pendant til Pétillant) og den lille butik "Skål" i Randersgade 33, kld. på Østerbro. Mads Rudolf har en særlig forkærlig for det økologiske og biodynamiske, hvilket også ses i hans støt voksende champagneudvalg. De champagner, jeg har smagt for Skål/Pétillant, har ikke helt overbevist mig - måske jeg ikke kan undvære kemikalierne?

Erik Sørensen
Erik Sørensen er en af de få af de større vinhandlere, der tager champagne alvorligt. Udover Jacquesson, der i øvrigt hører til blandt de bedste Grandes Marques, har de også Cramantproducenten Bonnaire i deres sortiment. De har de seneste år haft lidt skiftende producenter fra de store pinot noir-grand cru'er, men synes ikke rigtigt at have lagt sig fast på nogen.

Vinea Nordic
Vinea Nordic, der hører til blandt de mest kvalitetssikre importører p.t., skal i denne forbindelse først og fremmest nævnes, fordi de har agenturet på Egly-Ouriet, der absolut hører til blandt de bedste champagneproducenter. Også blanc de blancs-huset Pascal Doquet har fundet vej til sortimentet, men har ikke gjort det helt store indtryk på denne champagnefreak. Vinene kan købes hos Gl. Kongevej Vin.

Vinkælderen
Thomas Lindekilde fra Vinkælderen i Nyborg har været så elskværdig at fortælle mig, at han har overtaget agenturet på en af mine favoritter blandt negociantchampagnerne - Comte Audoin de Dampierre. Det er undtagelsen fra reglen om, at negociantchampagne altid smager af svovl og kloakvand. Vinene kan købes over nettet, hvis man følger ovenstående link.

1 Kommentarer:

Lol - "...regel om at negociant champagner smager af svovl og kloakvand."

Det var da noget af generalisering og noget af en udtalelse at komme med!

Har bemærket at du syntes at rigtig meget champagne smager af kloak. Maske er du egentlig ikke så glad for champagne som du tror?

Af Blogger Rolf T den 10/8/14 12:06  

Skriv en kommentar

<< Tilbage til hovedsiden