torsdag, december 21, 2006

Gaston Chiquet

Det er blevet tid til at anmelde endnu en producent i Benneds Boblers portefølje. D.v.s. tilsyneladende ikke så meget længere, for ifølge Thyge Benned er vinene fra Gaston Chiquet på vej ud af sortimentet - hvilket for så vidt er synd, for der er tale om ganske spændende champagner.
Chiquet holder til i Montagne de Reims og har marker i landsbyerne Aÿ, Hautvilliers, Mareuil-sur-Aÿ og Dizy (hvor han er hjemmehørende). Han er måske mest kendt for at producere en af de eneste blanc de blancs-champagner i Aÿ, som ellers er pinot noirs højborg.
Generelt kan man sige om champagnerne fra Chiquet, at de er ekspressive og frugtige - normalt dog uden at miste fokus. Som det er typisk for (kvalitetsbevidste) vinbønder er det også ganske terroirprægede champagner - hvad selvfølgelig ikke mindst den rene Aÿ-champagne vidner om. Personligt kunne jeg måske ønske mig lidt mere mineralitet, men det er i sidste ende et spørgsmål om stil. Sammenholdt med priserne er det helt klart gode champagner.

Dansk importør: Benneds Bobler
Officiel hjemmeside klik HER

Smagte vine:

BLANC DE BLANCS D'AY GRAND CRU


Sidst smagt: 16/12-06
Den berømte blanc de blancs fra Aÿ er mere end blot en kuriositet - ja, det er måske den mest spændende vin i Chiquets portefølje (af dem jeg har smagt). Smagen er ren og ganske frugtig og sødmefuld med et lidt toastet præg samt - efter lidt tid i glasset - grafit, som jeg forbinder med flere pinot noir-grand cru-kommuner (Bouzy, Ambonnay, Aÿ). Uden tvivl et terroirtræk. I smagen er den ganske blød og rund (til trods for at Chiquet efter sigende ikke skulle bruge særlig høj dosage). Alt i alt en meget harmonisk vin som er en hårsbredde fra en stjerne. En mere hedonistisk indstillet smager ville sikkert være mere large...

CUVÉE DE RÉSERVE


Sidst smagt 20/12-06
Her giver ordet "Réserve" faktisk mening, da der er tale om en vin, der har ligget minimum fem år i kælderen før frigivelse. Der er tale om en sødmefuld og frugtig vin med en lidt briocheagtig frugt. Ganske ekspressiv med præg af bagværk. Skal man være kritisk, truer den med at blive lidt slap. Der er dog et ganske godt fokus, der holder i glasset. Smagen er mere tør end duften lader forvente med en ganske høj syre. 12,5% alc.

1997 SPECIAL CLUB


Sidst smagt 31/3-06
Chiquets prestigechampagne. Ganske mørk med et modent præg med bl.a. grape, chokolade og nedfaldsæbler. Rimelig typisk for årgangen. Smagen er ganske frisk - igen med den lidt grapeagtige karakter, men er næsten blottet for mousse. En lille skuffelse for en Special Club.

Etiketter: ,