tirsdag, november 28, 2006

Taittinger

Taittinger er et Grande Marque med hvad dertil hører af prestigecuvéer og lettere overprissatte, ganske basale basischampagner.
Firmaet er netop blevet solgt af Starwood Capital til Crédit Agricole, som man kan læse mere om på Solveig Tanges blog om champagne. Om det vil have nogen indflydelse på kvaliteten må tiden vise.
Stilen hos Taittinger går mod det elegante - selvom elegance jo normalt netop er de store mærkers væsentligste problem. Masseindustri og elegance synes ganske enkelt ikke at gå særlig godt i spænd.
Nuvel, Taittinger hører - ud fra min sparsomme erfaring med huset - til blandt de bedre grandes marques, selvom prestigecuvéen "Comtes de Champagne" skuffer ligeså meget som de fleste andre grande marque-prestigecuvéer.

Officiel hjemmeside klik HER.

Smagte vine:

BRUT RÉSERVE


Sidst smagt 9/1-05
Lavet på 40% chardonnay og 60% pinot (noir % meunier) fra 40 forskellige marker. Duften præges af en lidt æggeagtig gærduft, men også af lidt chokolade, hvedekiks og lakrids. I munden medium fyldig. En vellavet, men lidt neutral champagne.

PRÉLUDE


Sidst smagt 30/12-10
En ren grand cru-vin lavet på 50% chardonnay (fra Avize og Le Mesnil sur Oger) og 50% pinot noir (fra Bouzy og Ambonnay). Det er en ganske bleg champagne med et frisk præg af citrus, vanille, lidt svampe og chokolade. I munden ganske velstruktureret.

COMTES DE CHAMPAGNE 2000 BLANC DE BLANCS


Sidst smagt 30/12-10
Meget lig 1995'eren (og konsistens og jo også de store mærker fornemmeste dyd!). Næsen er præget af lidt reduktion (champignon), samt det, jeg - i mangel på bedre - kalder abrikoskerne. Smagen har Comtes de Champagnes trademark bløde mousse og igen abrikoskerne. Jeg bliver nok aldrig den største fan - man det kunne da være interessant at smage den i en ældre udgave.

COMTES DE CHAMPAGNE 1999 BLANC DE BLANCS


Sidst smagt 31/12-10
Mindre ekspressiv end både 1995 og 2000 - men ellers meget samme stil, d.v.s. en lidt ucharmerende "abrikoskerne"-duft og en blød stil med fremragende mousse. Det var desværre ikke ideelle champagneglas, jeg fik smagt den af, men heller ikke denne årgang overbeviste mig om Comtes de Champagnes fortræffeligheder.

COMTES DE CHAMPAGNE 1995 BLANC DE BLANCS


Sidst smagt 31/12-05
Comtes de Champagne er Taittingers prestigecuvée. Det er en ren grand cru-champagne - og ren blanc de blancs. Den svenske champagneekspert Richard Juhlin beskriver Comtes de Champagne som den prestigecuvée, der er lettest at værdsætte. Nuvel, jeg hører ikke til blandt fanskaren - i hvert fald ikke udfra denne vin. Farven er lys gylden. I næsen domineres den i starten af et præg af citrusfrugt (som Belle Epoque), men meget hurtigt tager en ubehagelig kloakagtig duft over. Er man flink peger duften lidt i retning af noget abrikoskerneagtigt, som denne smager ellers forbinder med visse Puligny-Montrachet-vine - men i en ekstrem udgave, hvor det ikke længere er behageligt. Med lidt god vilje kan man også finde lidt parfume og hindbær. I munden er den straks mere imponerende med en perfekt, mild mousse og fyldig smag. Smagen er dog også domineret af det lidt urene/ekstreme præg. Det er uden tvivl en meget affirmativ champagne - og en af dem, der er let at huske. Men smagen var altså i dette tilfælde bare ikke god.

Etiketter: ,

1 Kommentarer:

Af en champagnefreak at være er du godt nok kræsen når det gælder champagne...

Af Blogger Rolf T den 10/8/14 14:22  

Skriv en kommentar

<< Tilbage til hovedsiden