torsdag, november 16, 2006

René Geoffroy

René Geoffroy hører til blandt de mere kendte vinbønder i champagne. Han har til huse i premier cru-landsbyen Cumières, der regnes blandt de bedste premier cru-landsbyer overhovedet (echelle 93%). Det er primært pinot noir, der dyrkes her - hvilket også fornemmes i Geoffroys champagner - på trods af, at han også bruger en del chardonnay. En del af hans vine gærer på egefade, hvilket er med til at give dem en ganske fyldig (og karamelagtig) stil. Samtidig undgår han generelt den malolaktiske gæring, hvilket er med til at give lidt mere struktur til vinene. René Geoffroy ændrede for nogle år siden navnede på sine cuvéer. Jeg skal indrømme, at jeg ikke helt ved hvilke nye cuvéer, der passer til de gamle. Generelt er det champagner, der er værd og smage - og hvor der er god valuta for pengene.

Dansk importør: Dronninggaard vinimport
Officiel hjemmeside klik HER

Smagte vine:

EXPRESSION BRUT 1. CRU


Sidst smagt: 22/10-06
I hvert fald i princippet René Geoffroys mest ydmyge cuvée. Det mærker man dog ikke i næsen, der er ganske kompleks. Den kan i sin profil minde lidt om en roséchampagne med sin lidt vingummiagtig duft, som dog aldrig tager overhånd. Ellers er der præg af lakrids, hvedekiks, jod, appelsinskal, læder, nedfaldsæbler og hindbær. En vin, der bliver ved og ved med at udvikle sig. I munden bliver det mere tydeligt, at der er tale om Geoffroys billigste cuvée: Smagen er en kende kort - omend strukturen i øvrigt er i orden. Vinen mister rimelig hurtigt sin mousse (det kan måske være et problem med opbevaringen - noget som synes at gøre sig mere gældende for nogle af de andre cuvéer, jeg har smagt). Vinen er ikke så langt fra en stjerne. Til 170,- er det et fund til prisen.

EMPREINTE BRUT 1. CRU


Sidst smagt: 6/11-06
I princippet et skridt op fra foregående, men i denne udgave ikke så imponerende. Jeg har en mistanke om, at champagnerne ikke bliver opbevaret optimalt hos Dronninggaard, hvad måske er grunden til, at denne vin ikke viste sig så indtagende. Den er præget af lidt toast, rosin, underskov, jod/plaster og viol, men udvikler hurtigt en lidt gammel, ubehagelig lugt. I munden er den ganske blød med en vedholdende smag. Den burde være bedre.

VOLUPTÉ BRUT 1. CRU


Sidst smagt: 22/10-06
Prestigecuvéen indenfor René Geoffroys non-vintage-champagner. Den er temmelig præget af karamel (omend ikke så meget som jeg har set det i Salon og La Grande Dame). Karamel er ærlig talt ikke en af mine favoritnuancer i champagner - omend det er acceptabelt, når det forbliver en nuance. Det gør det her, hvor der også er et præg af nedfaldsæbler, lakrids, vitaminpille og tomat. Den var dog ikke, da den blev plukket, ligeså kompleks som den almindelige Cuvée Expression. I munden udviser den ret lav syre med en god, kaffepræget finish. Hvis den smider lidt af sit karamelpræg, kan det sikkert blive en ganske udmærket champagne, der kan flirte med en stjerne. Absolut et godt alternativ til en af de store huses prestigecuvéer.

BRUT 1996


Sidst smagt: 6/11-06
Jeg fandt ærlig talt denne champagne for gammel - hvad den ikke burde være! (de bedste 1996 er kandidater til at holde til det 22. århundrede...). Duften var præget af karamel og gik hurtigt over i en ældet, lidt gummiagtig tone. I smagen var den mere ungdommelig med en ganske pæn fylde, men også med en anelse eddikestik. Jeg har, som tidligere nævnt, mistanke om, at disse champagner ikke er blevet opbevaret optimalt. I hvert fald BURDE den smage bedre end den gør (og være langt mindre udviklet).

Etiketter: , ,