søndag, december 03, 2006

Comte Audoin de Dampierre

Faste læsere vil uden tvivl have bemærket, at det løber som en rød tråd igennem denne blog, at champagne fra vinkøbmænd er dyrere og væsentligt ringere end champagner lavet af selvstændige vinbønder.
For at man ikke skal tro, at der er tale om et fundamentalistisk dogme, der på forhånd nægter muligheden af, at også vinkøbmænd kan lave god champagne, er det på tide at fremhæve en af mine yndlingsnegocianter udi champagne: Comte Audoin de Dampierre.
Efter sigende en aristokrat med hang til store biler og anden luksus, der måske synes at tage lettere nonchalant på det at fremstille vin. Ikke desto mindre laver han ganske fremragende champagner. Alle er de fra premier og grand cru-marker og alle er de rene, meget harmoniske og komplekse. Hvis der findes bedre champagnenegocianter, kender jeg dem ikke.
Det har primært været Dampierres nonvintagechampagner, der har fascineret mig - de to vintagechampagner, jeg har smagt ('96 og '98) har ikke haft samme umiddelbare charme - men måske har det bare været for unge.

Dansk importør: Dampierre importeres - som importøren var så venlig at gøre mig opmærksom på - af Vinkælderen i Nyborg.
Deres vintagechampagne (1996) fås i Systembolaget i Hansacompagniet i Malmø, som er Sveriges næstestørste Systembolag. I øvrigt et oplagt sted at købe champagne, med et stort udbud og generelt lave priser.
Officiel hjemmeside klik HER

Smagte vine:

GRANDE CUVÉE 1. CRU


Sidst smagt: 2/12-06
Dampierres basischampagne - men hvilken basischampagne! En elegant og meget harmonisk stil fik denne smager til at tænke på Belle Epoque - og ja, den er ligeså god. Præg af ananas, en anelse karamel, chokolade, iod, champignon, lidt sure sokker (ikke dominerende), grapejuice og vanille i duften og en fin smag med blød mousse, citrus og brød i finishen. Som det er typisk for en negociant-champagne havde den ikke den klare "terroiritet", som man finder i vinbondechampagne (f.eks. den Marguet-Bonnerave Grande Réserve, som den blev smagt op imod) og dosagen virker også lidt højere end den, selvstændige vinbønder normalt anvender, men der er tale om en meget harmonisk og kompleks vin. Og så har den en utrolig friskhed. Et oplagt valg som huschampagne. Selvom det virker som en chardonnaydomineret champagne er den faktisk lavet på blot 30% Chardonnay - med 40% Pinot noir og 30% Pinot meunier med i blandingen.

CUVÉE DES AMBASSADEURS BRUT 1. CRU


Sidst smagt 22/6-04
Som basiscuvéen en superharmonisk og kompleks champagne - men med en lidt større modenhed. Der er præg af mandel, chokolade, lakrids og lidt grønne nuancer (hvilket ikke her er negativt ment) i den appetitlige og komplekse duft. I munden har den pæn fylde og god finish. Som med basiscuvéen måske ikke den mest terroirprægede champagne, men ikke desto mindre en nærmest perfekt drik. Lavet på 50% pinot noir og 50% chardonnay.

GRANDE VINTAGE 1998


Sidst smagt 19/5-07
Starter lidt urent med præg af svovl, som dog går væk med tid i glasset for at gøre plads for et lidt rieslingagtigt præg af petroleum samt lidt efterårsagtige toner. Smagen er præget af en ret høj syre samt en ikke overvældende fylde. Jeg har smagt '96eren med nogenlunde samme resultat. Jeg er - som nævnt i indledningen - mere begejstret for nonvintagecuvéerne, men måske har de bare været for unge eller inde i en lidt problematisk fase.

Etiketter: