J. Charpentier
Der er flere champagneproducenter med efternavnet Charpentier, men J. Charpentier er den eneste, denne champagnefreak har stiftet bekendtskab med.
J. Charpentier er en mindre vinbonde bosat i landsbyen Villers-sous-Châtillon i den vestlige del af Marnedalen - hvilket betyder en overvægt af pinot meunier-druer, som J. Charpentier får spændende champagne ud af. Selvom de ikke hører til de allerbedste pinot meunier-champagner, jeg har smagt, beviser de så absolut, at det er muligt at skabe god vin også af denne lidt ringeagtede druesort.
Generelt er J. Charpentiers champagner ganske elegante - specielt for cépagen. Som det er hændt mig flere gange med mindre champagnehuse, er det faktisk den mest ydmyge cuvée (denne champagnefreak har smagt), som jeg finder mest interessant - selvom prestigecuvéen Pierre-Henri da absolut også er værd at stifte bekendtskab med.
Danske importører: L'Esprit du Vin og Benned's Bobler.
Smagte vine:
BRUT PRESTIGE
Sidst smagt 13/3-07
Jeg har smagt denne vin to gange med tre års mellemrum med forskellige smagsnotater, men med samme høje karakter. Der er tale om en vin, der kombinerer en overdådighed i frugten med et mineralsk strejf. Sidst, jeg smagte den, fandt jeg præg af blyant og citrus, mens den den første gang var lidt skæmmet af svovl, der dog ikke var i stand til at trække ned for alvor. I smagen synes jeg begge gange at fornemme noget fadgæring/-lagring, men om der vitterligt er det, skal jeg ikke kunne sige. Jeg kender ikke cépagen, men vinen virker mere "chardonnaysk", end den efter al sandsynlighed er. Ganske harmonisk. Dem, der er mindre syrefanatiske end denne champagnefreak, vil måske foretrække årgangscuvéen.
BRUT 1999
Sidst smagt 13/3-07
En ganske mørk farve tyder på en pinotdomineret cuvée, hvad smagen da også antyder. I duften var den i første omgang en anelse lukket og "flad" med en vis mangel på mineralitet. Ellers kunne man finde marcipan og lidt abrikos i duften. I smagen savner den igen lidt mineralitet for denne smager. I denne cuvée er der nogle af de negative træk, man kan forbinde med pinot meunier-druesorten: det lidt kvabsede og bamsede med en sødlig frugt, der kan tendere det vamle. Alt i alt er der dog tale om en udmærket champagne, der blot ikke falder i denne champagnefreaks smag. Til dens fordel skal siges, at den er ganske ren (hvilket straks, da jeg smagte den blindt, ledte mig mod en mindre producent...).
CUVÉE PIERRE-HENRI
Sidst smagt 8/10-04
J. Charpentiers prestigecuvée lavet udelukkende på gamle pinot meunier-stokke. Egentlig har jeg smagt den en gang senere (efteråret 2006), men ikke under forhold, der gav lejlighed til at lave et smagenotat. Generelt var vinen lidt mere "sprød" og floral, end den var i 2004, hvorfra dette smagenotat stammer.
Meget mørk - nærmest roséagtig farve. I duften præg af karamel, blyant, lakrids, noget mineralitet, chokolade og biskuit. I smagen har den stor fylde med noget sødme og pæn længde. Holder sig lige akkurat under en stjerne - skønt den, anden gang jeg smagte den, kunne gøre sig fortjent til denne...
Etiketter: producenter, Villers-sous-Châtillon, vinbondechampagne
0 Kommentarer:
Skriv en kommentar
<< Tilbage til hovedsiden