mandag, marts 24, 2008

Ployez-Jacquemart


Jeg arbejdede en kort tid hos K.B. Vin i Bredgade, som importerer champagnerne fra Ployez-Jacquemart. Min korte tid der gav mig alligevel mulighed for at smage et par af champagnerne fra dette hus - men kun det, som på papiret skulle være top og bund, d.v.s. den almindelige NV "Extra Qualité Brut" og préstigecuvéen Liesse de Harbonville i årgang 1990.
Ployez-Jacquemart er en mindre negociant fra kommunen Ludes. At være en mindre negociant må på mange måder være det sværeste at være i Champagne p.t. (ikke at de efter sigende har det svært i Champagne p.t...). Man har ikke Grande Marque'ene fordel og préstige ved at være big business, men heller ikke nørd-préstigen ved at være en lille, "autentisk" vinbonde. Så hverken dem, der går efter glamour og glitter eller dem, der går efter nørd-faktoren, kan for alvor blive tændt af en mindre negociant.
Det hjælper selvfølgelig heller ikke, at markerne - for største dels vedkommende - "blot" er 1. Cru (Ludes selv er 94% - og det skal siges, at Ployez-Jacquemart også ejer marker i Grand Cru-kommunen Mailly).
Mine egne smagsnotater bærer lidt præg af disse forhold. Det er umiddelbart vellavede, men lidt kedelige champagner, der har svært ved at konkurrere med det bedste grand cru-vinbonder. Når prisen så oveni købet er den samme eller højere, er det lidt svært at se, hvorfor Ployez-Jacquemart skulle være det oplagte valg. På den anden side er der tale om det, man lidt nedladende kalder "middle-of-the-road"-champagne, så for større selskaber eller nybegyndere udi champagne er det da en mulighed.

Dansk importør: K.B. Vin
Officiel hjemmeside: klik Her

Smagte vine:

EXTRA QUALITÉ BRUT


Sidst smagt: 24/1-08
Som antydet ovenfor en vellavet champagne, der savner en smule personlighed. Pæn fylde og pæn mousse, men ikke rigtig det dér "je ne sais quoi", som gør champagne rigtig interessant. På den anden side er den ligeså god eller bedre end mangt en Grand Marque-NV.

LIESSE D'HARBONVILLE 1990 BRUT


Sidst smagt: 24/1-08
Ployez-Jacquemarts préstigecuvée lagret og gæret på egefade, som får lov til at ligge min. 10 år i Ployez-Jacquemarts kældre. Prisen nærmer sig de store huses préstigecuvéer, men desværre var denne flaske allerede kraftigt på retur - hvilken den ikke burde være, hvis den vil konkurrere med de store drenge.
Der var stort set ingen bobler tilbage (min bofælle og medskyldige udi champagnefrådseriet, der kan få julelys i øjnene, når hun taler om den måde, champagnes kan boble på tungen, var ikke imponeret!). I duften var der dog stadigvæk så meget duft og kompleksitet tilbage, at der ikke var tale om en total skuffelse. Ja, faktisk kunne duften tangere en stjerne på champagnefreaks skala, hvis blot smagen havde fuldt trop. For dégustateurs à l'anglais (i.e. vinnekrofile) er det sikkert en større oplevelse end for denne champagnefreak. Skulle du have denne champagne i kælderen, kan jeg dog kun opfordre til, at få den drukket.

Etiketter: ,