Autréau-Roualet
Da min sambo for nylig var i Frankrig hjembragte hun en enkelt flaske champagne: Autréau-Roualet Cuvée de Réserve 2003. Der var (er) tale om en for mig ukendt negociant i den absolut billige ende. Forventningerne var derfor heller ikke så store, men når det alligevel var interessant at smage, er det, fordi der altså er tale om årgang 2003 - som jeg ikke tidligere har smagt.
Vejret i Champagne i 2003 var - mig bekendt - nogenlunde som i resten af Frankrig - d.v.s. ganske varmt (næsten for varmt), hvilket mange steder har givet hurtigt drikkeklare vine uden det helt store ry. De 2003-vine jeg har smagt - f.eks. fra Bourgogne - har dog været langt bedre end deres rygte og er absolut værd at drikke på kort sigt.
Men hvad med Champagne?
Bedømt på denne ene flaske gør noget af det samme sig gældende: Der var tale om en vin, der bød på moden frugt og mere karakter, end man umiddelbart kunne forvente sig af en billig negociant-champagne. Nok var syren - som forventeligt - lidt lav, men til umiddelbar nydelse var champagnen absolut sine penge værd. Og der var langt bedre fokus end i mange af de årgang 2000-champagner, jeg har smagt (også fra papiret bedre producenter).
Min umiddelbare fingerspitzgefühl siger mig derfor, at årgang 2003 nok er en årgang, det er værd at gå på strandhugst i - selvom mit valg stadig vil falde på årgang 2002, der nok er den bedste årgang siden 1996. Men umiddelbart spår jeg årgang 2003 som værende bedre end både 1999 og 2000. Hvilket altså skal tages med et temmelig stort gran salt - eftersom jeg kun har smagt denne ene flaske rene årgang 2003. Jeg vender tilbage med en mere udførlig årgangsrapport, når jeg har smagt mig igennem noget mere... (it's a dirty job, but somebody's gotta do it!)
1 Kommentarer:
Hej
Meget interessant at læse dine betragtninger om årgang 2003 fra Champagne.
Du tager visse forhold i din tekst, og jeg tror også, du med fordel kan være forsigtig med at sammenligne Bourgogne og Champagne.
En vinbonde fra Bourgogne - det var vist i Vosnes-Romanée - forklarede os sidste år, at 2003 var et udmærket år for hende. Vi vovede et øje og købte nogle af hendes vine, og vi er heller ikke blevet skuffet.
I Champagne betragter vi det som et skidt år, på grund af varmebølgen, som du nævner.
Dertil kommer en meget omfattende forårsfrost, der betød, at der var 48% færre druer at høste, end der normalt ville have været.
Færre druer betyder hurtigere modning af de resterende.
Rent faktisk gik vinhøsten i Vertus, som vi hører til, i gang adskillige dage før beregnet for at redde så meget syre som muligt.
Vi nåede selv først hjem de sidste to af i alt fem dage. Ferien er ellers altid planlagt efter høststart, men høststarten ændrede sig.
Lavt syreindhold giver ikke de bedste vilkår for at lave god champagne med en lang fremtid, og mig bekendt har heller ingen andre end Bollinger sendt en særlig 2003-flaske ud.
Vi betragter generelt 2003 som et år, der skal overstås, og det er det så også ret hurtigt blevet, fordi der var så få druer.
Champagne er jo imidlertid et helt utroligt varieret område. Størrelsen taget i betragtning, og derfor kan der sagtens være undtagelser, der giver et andet billede, som jeg formoder, det er tilfældet for den flaske du beskriver.
Jeg tror dog du skal være forsigtig med at anvende den som en generel indikator for år 2003.
Af Anonym den 9/1/09 13:53
Skriv en kommentar
<< Tilbage til hovedsiden