Selosse - and why I'm not amused...
Jeg har kun smagt Selosse én gang - og kun den relativt ydmyge Extra-Brut blanc de blancs. Det giver mig selvfølgelig ingen ret til at sætte mig til doms over denne producent... men her altså alligevel!
Først lidt forhistorie: Selosse er den mest velanskrevne vinbonde i Champagne overhovedet. Han tager utraditionelle metoder i brug - bl.a. gærer hans vine på barrique (små, franske egefade), ligesom han undgår den malolaktiske gæring. Dette kombineret med rigorøse metoder i marken og nogle fremragende beliggenheder i Avize, Cramant, Oger og Aÿ skulle på papiret skabe forudsætningerne for at lave ekstraordinære champagner - hvad mange da også føler, at de er. Den svenske champagneekspert Richard Juhlin nævner ham således som sin foretrukne champagnevinbonde.
Så hvorfor er jeg ikke imponeret?
Som sagt: Jeg har kun smagt en enkelt champagne fra Selosse, hans Extra-Brut blanc de blancs, som er en af hans mere ydmyge vine (som dog på købstidspunktet kostede 370,-!). Samtidig var det en ung vin, og jeg har altså intet kendskab til, hvordan Selosses champagner udvikler sig med årene.
Om champagnen noterede jeg følgende:
JACQUES SELOSSE EXTRA BRUT BLANC DE BLANCS
Smagt 6/7-04
En olieret og exotisk næse (fadpræg) med vanille/kokos, lidt moskus, sur karklud, julekage og lakrids. OK dybde. Smagen er vinøs og chardonnayagtig (Meursault) med en "smøret" finish og fine bobler. Champagnen er ifølge bagetiketten degorgeret 10. dec 2003. 12% alc.
Dette lyder jo sikkert ganske harmløst, men problemet ligger i ord som eksotisk, vanille, vinøs. Det, der fascinerer mig ved champagne, er en følelse af, at vinen så at sige balancerer på en knivsæg. At den kombinerer en ekspressiv og affirmativ stil med et raffinement og en elegance, som er nærmest uhørt i resten af vinverden.
Det finder jeg ikke hos Selosse. Selosse er som champagne med støttehjul. Her indhyldes smagen i en dyne af fedme, som efter min mening ikke klæder den. Fadene og vinifikationen generelt giver en champagnestil, der for mig minder om (hvid) Bourgogne tilsat bobler. Men denne smager foretrækker en god champagne for en god hvid bourgogne til hver en tid (og når han kan lide hvid bourgogne er det ofte fordi den minder om champagne...).
Der er mange, der er begejstrede for Selosse og hans stil, men for denne smager er det ikke det, champagne handler om.
Men denne blog forpligter jo, så jeg er nok nødt til at smage nogle flere Selossechampagner i den nærmeste fremtid...
Etiketter: avize, blanc de blancs, grand cru, producenter, vinbondechampagne
1 Kommentarer:
Smag 1996 Selosse - så skal du se storhed. Samt "Contraste", som er verdens absolut bedste NV.
Mine SN:
1996 Jacques Selosse, Vintage, Champagne, France
Three early concerns surrounded this Champagne. First the neck filling was 0.5cm lower than normal and secondly the cork had a wet cellar smell on the sides but nothing on the bottom. Furthermore the cork was far more “pressed” and thinner than normal for such young Champagne. BUT – I tell you there was nothing wrong with the quality – WOW. I have tasted this Champagne once before and looking at my previous TN I am getting more confident that this bottle might have seem a tiny bit of excessive bottle evolvement, as the level of minerals and acidity was far more expressive in my previous bottle. There is only one way to know for sure – and that it to taste it again someday. Back to the monster – again a pleasure to witness perhaps the best Champagne producer of them all presenting something that is so concentrated, but yet so elegant at the same time. The nose is HUGE – opening new layers for each nose dive, with deep fruits, caramel, hazelnuts, corn, butter, flowers and roasted dark bread. The taste is outrageous and an explosion of utterly dive mousse being pressed with rocket power toward the upper palate and touching every single spot in the mouth.
I can’t tell you why I didn’t score it 100pts – it had everything, maybe it’s too unreal, but I certainly look forward to taste it again and will happily give it the perfect score some day. (99)
NV Jacques Selosse, Contraste, Champagne, France
(Disgorged 2nd February 2005)
The best NV on the market – and unfortunately so little is allocated to Denmark every year. Price is getting heavier each time and we are now in the Krug zone. But what a Champagne - power and balance is being tested here and boy it’s working perfectly. Heavy bubble flow compared to the Belle Epoque with dark fruits, vanilla, nuts, anise and dark bread crumbs. A mental Champagne that keeps on improving for each new mouthful. (96)
Af Anonym den 5/5/07 15:55
Skriv en kommentar
<< Tilbage til hovedsiden