søndag, oktober 08, 2006

Egly-Ouriet

Egly-Ouriet hører til blandt de mest feterede vinbønder i champagne (kun Selosse - og måske Vilmart - kan siges at overskygge ham på den konto). Det skyldes vel til dels, at vinmogulen Robert Parker, der ellers ikke har beskæftiget sig synderligt meget med champagne - og i øvrigt disse dage lader sit sidekick Pierre Rovani om den slags -, har valgt (som den eneste vinbonde) at inkludere Egly-Ouriet i listen over femstjernede champagneproducenter.
Udfra hvad jeg har smagt, fortjener Egly-Ouriet denne placering (men det er der også andre champagnebønder, der gør! - i modsætning til de grandes marques, der ellers udgør listen over femstjernede producenter). Hans champagner er kraftige, velfokuserede og rene - uden at miste kompleksitet og egnstypicitet. Sikkert p.g.a. Parker er priserne dog også væsentligt højere end andre vinbonde-champagner.
Egly-Ouriet holder til i Ambonnay, der hører til blandt de bedste kommuner for Pinot Noir. Det er også her de har de fleste af deres marker.
Egly-Ouriet har lyttet til tidens krav og skriver på bag på alle deres flasker, hvornår de er dégorgeret, samt hvor længe, der har ligget på gæren. Tak for det!

Dansk importør: Vinea Nordic

Smagte vine:

VIEILLEMENT PROLONGÉ EXTRA-BRUT


Sidst smagt 31/12-05
En god, og ganske affirmativ og fokuseret, pinotagtig duft m. brioche, rosin/svesker, krudtslam og lidt honning. I smagen fornemmer man stadig, at der er tale om en "Extra-Brut" - med en rimelig rå og høj syre. Der er tale om en Grand Cru-champagne lavet af druer fra Ambonnay, Bouzy og Verzenay. Bør ligge nogle år endnu (og kan så måske gøre sig fortjent til to stjerner). Dégorgeret maj 2005 efter 70 måneder på gæren.

BRUT "LES VIGNES DE VRIGNY"


Sidst smagt 29/8-06
100% Pinot Meunier fra den uklassificerede (89%) landsby Vrigny - hvilket på papiret ikke er det mest imponerende udgangspunkt. Der er dog tale om en rigtig god champagne, der beviser, at Pinot Meunier også kan skabe store vine.
Farven er rimelig mørk og i næsen mødes man af en (drue)moden duft med præg af bl.a. læder og dyr chokolade. Ganske udfordrende med en lidt "funky" stil, der minder mig om visse '98-champagner. I smagen er den knap så imponerende - uden dog at være dårlig. Lang og imponerende finish. 12,5% alc. Dégorgeret december 2005 efter 42 måneder på gæren.

Etiketter: , , , ,

1 Kommentarer:

Egly-Ouriet er fantastiske champagner, nu er vi århusianere så heldige, at det lille lækre vinfirma vinetc.dk(www.vinetc.dk) er begyndt at have vinene som følge af et samarbejde med Vinea Nordic. Sælger over nettet til hele DK i øvrigt.

Af Anonymous Anonym den 18/11/07 19:47  

Skriv en kommentar

<< Tilbage til hovedsiden