tirsdag, oktober 24, 2006

Guy Charlemagne

Blandt Mesnilproducenter må Guy Charlemagne nok siges at være min yndling. Fokus er her på elegance fremfor den "are-you-talking-to-me"-attitude, man ellers kan finde i visse Mesnil-champagner (Salon måske ikke mindst). Mesnil har ry for at være langsomt udviklende (måske en af grundene til, at denne smager ikke er blevet så imponeret af vinene herfra), men champagnerne fra Guy Charlemagne smager fremragende fra den dag, de bliver frigivet. Skal man være kritisk kan vinene nogle gange være præget af en urenhed, der dog som oftest blæser væk i glasset.
Udover Mesnil har Guy Charlemagne også vinmarker i Oger (der ligesom Mesnil er en grand cru-landsby), samt Mancy, Cuis, Glannes og Sézanne. Deres vinmarker er på ialt 15 hektar og består af 87% chardonnay og 13% pinot noir.

Dansk importør: L'esprit du Vin
Officiel hjemmeside klik HER

Smagte vine:

RÉSERVE BRUT BLANC DE BLANCS


Sidst smagt 21/11-07
Når den er bedst en frugtig og ren champagne med pæn dybde. Præg af lidt grafit, hindbær, lidt sure sokker (i acceptabel grad!), lidt kogte grønsager, lakrids, jod, blomster. Alt i alt en meget kompleks duft med masser af klasse og elegance. I smagen er den rimelig streng - ikke ulig min yndlingsproducent Lilbert -, men med god struktur. Når det flasker sig alt i alt en af de bedste basiscuvéer på markedet - men jeg har også smagt den, hvor den har været domineret af en uren/kloakagtig duft. Stjernen gælder selvsagt for de bedste udgaver.

BRUT EXTRA


Sidst smagt 6/7-04
En rimelig frisk og elegant stil med en anelse urent i duften - som dog aldrig får lov at dominere. Ellers god dybde med muslingeskal, lakrids og appelsin. Ganske rig. I smagen pæn fylde, syre og ekspansiv finish. Min type champagne, men den lille urenhed trækker ned. Billigere og bedre end ALLE grande marque-NV-champagner.

CUVÉE CHARLEMAGNE 1999 BLANC DE BLANCS


Sidst smagt 13/2-07
Jeg ved ikke, om det er fordi den stadig er for ung, men årgang '99 har generelt ikke imponeret mig. Jeg har fundet de vine, jeg har smagt fra årgangen en anelse kantede og rustikke, men det kan være fordi årgangen bare endnu ikke har fundet sig selv. Ikke at Cuvée Charlemagne er dårlig, så langt fra, men den er nu stadig ikke så god, som den burde være - og jeg foretrækker klart '98-cuvéen. Særligt i starten er den lidt rustik og kantet i det, men der kommer da senere mere klassiske toner af citrus og hindbær (som jeg ellers normalt regner for et Cramanttræk). Der dukker også lidt svovlbrinte op - en marginal fejl, som jeg før har fundet i Guy Charlemagnes vine, som dog ikke kan trække fra i vurderingen af, at der er tale om en rigtig god producent. Senere får den også et lidt maltagtigt præg. Vinen fylder munden godt med en god, lang finish og god syrestruktur. Alt i alt en vin, der er tæt på en stjerne. 12,5% alc. Druer fra Mesnil og Oger.

CUVÉE CHARLEMAGNE 1998 BLANC DE BLANCS


Sidst smagt 12/2-05
En rimelig moden champagne med præg af læder, lakrids, karamel, rugbrød og citrus. God dybde og kompleksitet. Superblød mousse. Strukturmæssigt opfører den sig rødvinsagtigt, som flere '98ere har gjort. Kaffe i eftersmagen. En spændende og kompleks champagne fra en middelårgang. 12,5% alc.

MESNILLESIME 1999 BLANC DE BLANCS


Sidst smagt 8/8-07
Absolut en hæderlig champagne, der dog måske nok burde være bedre, stamtavlen taget i betragtning (men måske er det bare et spørgsmål om tid?). Næsen byder på en kompleks og "dyb", lidt jordet duft med præg af chokolade, citrus og hvedekiks. Klar Grand Cru-kvalitet. I smagen er den ganske boblende - nærmest brusende, hvilket måske kan skyldes manglen på malolaktisk gæring. Man fornemmer også en smule fadlagring. Ikke 100% ren - hvad jeg før har oplevet hos Guy Charlemagne -, men ikke en urenhed, der gør noget. Den er meget tæt på en stjerne.

Etiketter: , , , ,