fredag, september 29, 2006

Lilbert på Bacchus

Når jeg har behov for lidt Frankrigspetting (og jeg ikke lige hopper på et fly til Paris) går turen normalt til min egen udgave af Cheers - stedet hvor alle kender dit navn - Københavns uden tvivl bedste vinbar: Bistro Bacchus på Victoriagade.
Bistro Bacchus har et imponerende udvalg af vine fra Bourgogne og Provence (hvor ejeren Stephane har sine rødder), men også et par gode flasker champagne. Stephane importerer selv en del vine og har ellers allieret sig med nogle af Danmarks bedste importører - f.eks. Norma Vinimport og Rosforth & Rosforth.
I jagten på nye champagner glemmer jeg alt for ofte at drikke de champagner, jeg rent faktisk holder af. Men denne aften var der tale om comfortdrinking, og da Bistro Bacchus har en rimelig prissat NV fra min yndlingsproducent Lilbert, blev det denne champagne.
Det er ikke uden grund, at det første producentportræt på denne blog var Lilbert. Han producerer strenge og aristokratisk champagner, der udstråler en utrolig elegance. Hans NV er en supermineralsk vin med en fantastisk syre, der næsten kan lede tankerne hen på (tysk) riesling. Samtidig var der præget af hindbær, som jeg forbinder med Cramant. Smagen var affirmativ og lang og vinen blev bare bedre og bedre i glasset. Den var næsten bedre, end jeg huskede den. Når man drikker champagner som denne, bliver man mere beruset af kvaliteten end af alkoholen. Det er champagne af så høj klasse, at man bare kan læne sig saligt tilbage og nyde. Det er afgjort: Ved nærmeste lejlighed må jeg hen til Norma Vinimport og købe en kasse...

torsdag, september 28, 2006

Hovmod står for fald...

Jeg har efterhånden smagt mig igennem en stor del af Laurent-Perriers portefølje af champagner - inklusiv prestigecuvéen Grand Siècle - og mente egentlig, at jeg med god ret kunne afskrive denne producent som en af de kedeligste blandt de - i forvejen kedelige - grandes marques.
Og så åbner jeg d.d. en ydmyg LP Brut - udelukkende fordi det var det eneste i køleskabet, jeg ikke havde smagt for nylig.
Jeg ved ikke om det var selskabet - en sød (alt for sød...) veninde (ak! kun veninde...) fra et overset østeuropæisk eventyrland -, men den champagne, jeg tidligere har tildelt pladsen blandt de værste syndere i min personlige champagnekosmogoni, viste sig nu at være ... ja, ganske god.
Her var godt fokus, en vis friskhed, præg af mandler (som jeg allerede tidligere har noteret), og - surprise, surprise - et vist hindbærpræg, som jeg normalt forbinder med god grand cru-chardonnay (ikke mindst fra Cramant). Smagen var det heller ikke til at sætte en finger på: god fylde, pæn længde, pæn struktur.
Som min omgangskreds plejer at sige om sex - og jeg selv om champagne: Selv når det er dårligt er det godt. Men her var end ikke behov for den slags talemåder. LP Brut er - eller var denne aften - en virkelig god vin. Bevares, jeg har smagt bedre og mere komplekse champagner, men som ren nydelse i et selskab, hvor champagne ikke (selv ikke for en champagnefreak) var hovedsagen, leverede Laurent-Perrier varen. Nogengange må man spørge sig selv, hvorfor man overhovedet drikker andet?

onsdag, september 27, 2006

Selosse - and why I'm not amused...

Jeg har kun smagt Selosse én gang - og kun den relativt ydmyge Extra-Brut blanc de blancs. Det giver mig selvfølgelig ingen ret til at sætte mig til doms over denne producent... men her altså alligevel!

Først lidt forhistorie: Selosse er den mest velanskrevne vinbonde i Champagne overhovedet. Han tager utraditionelle metoder i brug - bl.a. gærer hans vine på barrique (små, franske egefade), ligesom han undgår den malolaktiske gæring. Dette kombineret med rigorøse metoder i marken og nogle fremragende beliggenheder i Avize, Cramant, Oger og Aÿ skulle på papiret skabe forudsætningerne for at lave ekstraordinære champagner - hvad mange da også føler, at de er. Den svenske champagneekspert Richard Juhlin nævner ham således som sin foretrukne champagnevinbonde.
Så hvorfor er jeg ikke imponeret?
Som sagt: Jeg har kun smagt en enkelt champagne fra Selosse, hans Extra-Brut blanc de blancs, som er en af hans mere ydmyge vine (som dog på købstidspunktet kostede 370,-!). Samtidig var det en ung vin, og jeg har altså intet kendskab til, hvordan Selosses champagner udvikler sig med årene.
Om champagnen noterede jeg følgende:

JACQUES SELOSSE EXTRA BRUT BLANC DE BLANCS


Smagt 6/7-04
En olieret og exotisk næse (fadpræg) med vanille/kokos, lidt moskus, sur karklud, julekage og lakrids. OK dybde. Smagen er vinøs og chardonnayagtig (Meursault) med en "smøret" finish og fine bobler. Champagnen er ifølge bagetiketten degorgeret 10. dec 2003. 12% alc.

Dette lyder jo sikkert ganske harmløst, men problemet ligger i ord som eksotisk, vanille, vinøs. Det, der fascinerer mig ved champagne, er en følelse af, at vinen så at sige balancerer på en knivsæg. At den kombinerer en ekspressiv og affirmativ stil med et raffinement og en elegance, som er nærmest uhørt i resten af vinverden.
Det finder jeg ikke hos Selosse. Selosse er som champagne med støttehjul. Her indhyldes smagen i en dyne af fedme, som efter min mening ikke klæder den. Fadene og vinifikationen generelt giver en champagnestil, der for mig minder om (hvid) Bourgogne tilsat bobler. Men denne smager foretrækker en god champagne for en god hvid bourgogne til hver en tid (og når han kan lide hvid bourgogne er det ofte fordi den minder om champagne...).
Der er mange, der er begejstrede for Selosse og hans stil, men for denne smager er det ikke det, champagne handler om.
Men denne blog forpligter jo, så jeg er nok nødt til at smage nogle flere Selossechampagner i den nærmeste fremtid...

Etiketter: , , , ,

tirsdag, september 26, 2006

Nicolas Feuillatte

Feuillatte er en af de producenter, jeg - uvist af hvilken årsag - har smagt relativt mange gange. Det er ellers ikke et hus, der har den helt store respekt blandt vinskribenter, som til tider finder det lidt for kommercielt.
Det er et relativt ungt firma (fra 1971), som har slået sig igennem med en ganske aggresiv markedsføring - hvilket måske er en af grundene til den relativt dårlige kritik. Personligt har jeg været ganske tilfreds med de champagner, jeg har fået fra huset - specielt er deres grand cru-champagner værd at prøve.

Dansk importør: Kjær & Sommerfeldt
Officiel hjemmeside klikher

Smagte vine:

BRUT ROSÉ


Sidst smagt 18/4-05
En anelse for sød for min smag, men ellers en ganske udmærket, lidt mineralsk rosé med præg af bl.a. jordbær, lakrids, blomster og chokolade. Ganske kompleks. Pæn fylde omend den ikke har så lang en smag. Lidt maltagtig.

BRUT MILLESIME 1992 1.CRU


Sidst smagt 10/3-04
Ganske kompleks m. lidt rugbrød, rosinbrød, lakrids. Virker dog en lille anelse sløv uden den helt store mousse. Ret kort. Ganske fin for årgangen. Cepage: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier. 12% alc.

VERZY 1995 BLANC DE NOIRS


Sidst smagt 13/5-04
Et af Feuillattes bud på en Grand Cru-champagne fra en enkelt landsby - i dette tilfælde Verzy. En ganske elegant blanc de noirs med lidt toffee, rosin, lakrids, kaffe og æble. Ganske kompleks. God struktur og længde i munden. Jeg foretrækker denne fremfor husets Mesnil, der ellers regnes for en bedre landsby. 100% Pinot Noir. 12% alc.

MESNIL-SUR-OGER 1995 BLANC DE BLANC


Sidst smagt 13/5-04
Blanc de blancs fra Mesnil er for mange det bedste champagne, der kan opdrives. Feuillattes Mesnil har visse ligheder med Selosse og Salon. Ganske potent med præg af karamel, men også lidt friskhed samt blyant og rosin. Ret bløde bobler (personligt kunne jeg ønske den lidt mere livlig). "Objektivt set" en vellavet champagne, men jeg er ikke specielt begejstret for denne stil, som jeg finder lidt éndimensionel - andre ville sikkert være mere begejstrede. 12% alc.

PALMES D'OR 1997


Sidst smagt 21/11-07
En positiv oplevelse oven på den uheldige oplevelse med '90eren (se nedenfor). Stilmæssigt kan denne minde om Laurent-Perriers Grand Siècle på en god dag - d.v.s. elegant og underspillet med en drømmeagtig finesse. Denne flaske var formodentlig nydegorgeret og havde et vist blomsteragtigt præg samt svampe og lidt kælderaromaer (uden at det gjorde noget). Ganske kompleks. I munden ikke den helt store fylde (endnu?), men ok. Denne gang var det ikke kun flasken, der var interessant...

PALMES D'OR 1990


Sidst smagt 23/9-04
Feuillattes prestigecuvée i flot præsentation. Den flaske, jeg har smagt, var formodentlig en fejlflaske. I hvert fald var der en lidt propagtig duft samt svovl. Ellers lidt appelsin og karamel. Stor fylde, god mousse og ganske lang smag. Umiddelbart er flasken mere imponerende end indholdet. Bør gensmages. 12% alc. 40% PN, 60% chardonnay.

Etiketter:

mandag, september 25, 2006

Krug!


Krug er indenfor champagneverden vel nogenlunde det samme, som Rolls Royce er indenfor bilverden. Det er en champagne, man ikke kan komme udenom. Basiscuvéen "Grande Cuvée" koster i nærheden af 1000,- og deres "Clos de Mesnil" ligger på den anden side af 3000,-. Produktionen er (relativt) lille, og der bliver intet sparet for at lave det ypperste.
At Krug er noget særligt ses bl.a. ved, at man her undgår den malolaktiske gæring, som mange andre benytter sig af for at blødgøre vinen. Det betyder, at Krug skal lagre længere for at bliver afrundet - og de frigiver da også først deres vin efter seks års langring.
Jeg var relativt langt inde i min champagnekarriere, før jeg fik lejlighed til at smage Krug (Grande Cuvée). Tidligere er jeg ofte blevet skuffet over de store huses prestigecuvéer, der har gået fra at være middelgode til decideret dårlige. Så det store spørgsmål var selvfølgelig: Kunne Krug leve op til de tårnhøje forventninger, man med rette kunne have til den, eller ville den skuffe som så mange andre prestigecuvéer?
Krug skuffede ikke. Det er ikke den bedste champagne, jeg har smagt - kommer vel knapt nok i top ti -, men storheden fornægtede sig ikke. Når det er sagt, må det dog også siges, at Krug synes at være en champagne, man mere beundrer end holder af. Her lefles der på ingen måde for smageren. Stilen er oplagt streng, nærmest rå. Nok kunne man hævde, at det eksemplar, jeg smagte, var alt for ungt, men der er ingen tvivl om, at selv mere modne udgaver vil bevare noget af denne strenghed. Der var en lidt træagtig karakter samt en klar citrustone. I munden havde den en fast struktur kombineret med stor fylde og en lang, lang smag. Der er også et præg af fersken i vinen, som sikkert vil træde mere frem, når vinen har fået mere alder. Jeg savnede, hvad jeg forstår ved egentlige terroirkarakter: Krug er en meget ren champagne, hvad næsten - i hvert fald på dette tidspunkt i dens udvikling - kan tage sig ud som mangel på kompleksitet.
Summa summarum: Jeg er ikke i himlen, men heller ikke skuffet. Krug leverer varen - og når jeg engang bliver ramt af et ekstremt udslag af ekstravagance, må det blive tid til at smage Krugs vintagevine og/eller Clos de Mesnil.

NB: Jeg har senere haft lejlighed til at gensmage Grande Cuvée (21/11-07) - og indtrykket var meget det samme: En streng champagne, der måske er mere imponerende end charmerende. Dog: absolut stadig en af de prestige cuvéer, der kan være sin pris bekendt.

Etiketter: ,

fredag, september 22, 2006

Lidt om vinjornalistik

Man skal ikke kaste med sten, når man selv... og så alligevel. For blot fordi man skriver om vin, behøver man jo ikke NØDVENDIGVIS at voldtage det danske sprog. Ærværdige større morgenaviser burde have et eller andet forhold til det at skrive dansk, men lige så snart emnet er vin, bliver der åbnet en ladeport for neologismer og mærkelige, ikke-eksisterende anglicismer.
Dette er et par eksempler taget fra en større morgenavis:
"I duften finder man et let oxideret touch med toner af valnødder og kastanjer, mens smagen er præget af en lækker, luftig frugtsødme og masser af spændende nuancer."
En anden "journalist" på samme avis skriver i samme udgave om en "Meget ung og rå vin, et uslebent kraftbundt med landlig halvjammy frugt, tanninrig finish. Power til prisen.".
Der skulle vist ikke være den helt store tvivl om, hvilken vinskribent man finder sin inspiration fra! - og da slet ikke fra hvilket land han stammer (nej, det er ikke England!).
Hvis der er mennesker, der hævder, at de ikke forstår sig på vin, kan man her søge forklaringen. Dem, der skriver om det, har opfundet deres eget sprog, som ingen andre end de selv forstår.

Moët møder Larmandier-Bernier


Den ugentlige ration af champagne (selvom man er freak behøver man ikke drikke HVER dag!) blev indtaget sammen med den rokokoforskende akademikerven. Det betyder som regel mere eller mindre højtragende diskussioner om kunst, litteratur og filosofi (som på forhånd synes bestemt for glemslens flod), samt vin - som oftest champagne.
Denne aften var ingen undtagelse.
Da champagne sjældent optræder alene, blev det her til en duo, som i hvert fald på papiret var så forskellige, som de kunne være. Den ene - Moët et Chandon 1999 - en vintagechampagne fra et stort hus, den anden - Larmandier-Bernier Blanc de blancs premier cru - en nonvintagechampagne fra et mindre hus.
Hvis man vil kunne fornemme et mantra igennem denne blog, der nok skal blive gentaget ad nauseam, så er det de små producenters overlegenhed i forhold til de store. Denne aften var nu ikke den bedst egnede til at demonstrere dette. Ingen af champagnerne var virkelig efter min smag, hvad man kan se i nedenstående smagsnotater.

MOËT ET CHANDON 1999


Næsen domineres af en på en gang stram og eksostisk - nærmest fersken eller abrikosagtig - frugt, som leder denne smagers tanker hen på Comtes de Champagne - eller udenfor champagne visse Puligny-Montrachetvine. Der er dog også et præg af noget, der i min bog opføres under urenheder: en ubehagelig, lidt kemisk duft af noget hengemt (hvilket man også kan finde i Comtes de Champagne) og som måske har svovl som en af sine bestanddele.
Smagen er fed og fyldig, men måske med en lidt lav syre. Dem, der bedre kan forlige sig med det urene præg, vil sikkert kunne lide denne champagne. Denne smager er mere forbeholden.


LARMANDIER-BERNIER BLANC DE BLANCS PREMIER CRU BRUT


Larmandier-Bernier har til huse i Vertus, som er en af de bedre premier cru-landsbyer specielt hvad angår chardonnay - så det kan ikke undre, at der her er tale om en blanc de blancs. Vinen startede med at være lidt diskret med en duft, der mindede denne smager om frisk gedeost - men også med lidt urenhed. Senere foldede den sig dog ud med præg af noget lidt "landligt" (hestepære/stald - hvad ikke nødvendigvis er negativt i denne smagers bog), samt god cacao. Vinen bliver dog ved med at mangle lidt fokus. I smagen fornemmer man tydeligere, at der er tale om en blanc de blancs-champagne med denne champagnetypes karakteristiske præg af hvedekiks. Alt i alt en champagne, der uden at være decideret dårlig så dog ikke for alvor overbeviser denne smager.

I denne lille dyst endte det med uafgjort mellem det store hus og den lille producent, hvilket uundgåeligt må skuffe den, der holder med underdog'en. Men sådan kan det jo gå.

NB: Jeg har efterhånden smagt Moët et Chandon så mange gange, at en overordnet producentbeskrivelse meget vel kan være på vej. Jeg mangler godt nok at smage den hundedyre roséudgave af Dom Perignon, så hvis nogen fra Moët et Chandon læser med, modtager jeg meget gerne en flaske...

torsdag, september 21, 2006

Roséchampagne er et hit

- i hvert fald hvis man skal tro dagens Urban, der har en helsidesartikel om de lyserøde bobler. Grunden til den lyserødes succes skal ifølge artiklen søges i, dels at Vogue sidste år skrev, at det var roséchampagne, man skulle drikke, hvis man skulle være trendy (og står det Vogue må det jo være rigtigt!), dels fordi den lyserøde kan bruges "hele vejen gennem et måltid".
Her på champagnefreak kan vi også godt lide roséchampagne - og hvis man så samtidig kan være med på moden, er der jo intet galt i det. At det nogengange kan være svært at forstå, hvorfor roséchampagne ofte skal være væsentligt dyrere end den hvide søster (det grelleste eksempel er vist her "Dom Perignon", der i roséudgaven er oppe i en pris omkring 2000,-), er så en anden sag.

tirsdag, september 19, 2006

Kort over champagne

Lille champagneordbog

Her følger en kort beskrivelse af nogle i de betegnelser, man kan støde på i champagnelitteraturen og på denne blog.

Biodynamik

Biodynamik er en dyrkningsmetode, der er inspireret af Rudolf Steiner. Det vil bl.a. sige økologisk dyrkning, samt mere esoteriske dogmer, som f.eks. brugen af månens faser til at bestemme, hvornår man gør hvad i vinmarken. Biodynamik er blevet ganske populært blandt vinbønder - bl.a. notabiliteter som Leroy i Bourgogne. At der kan være en naturlig uvilje mod biodynamik og Rudolf Steiner hos dem, der har observeret anæmiske Rudolf Steiner-børn, som kun bliver bespist med tofu og gulerødder (eller læst nogle af herrens bøger), bør ikke nødvendigvis lukke ens øjne for, at der her kan være tale om ganske gode vine. På den anden side er der ingen tvivl om, at biodynamik er blevet et "buzzword" indenfor vinens verden - og at der måske derfor at mange, der går over til biodynamik af den simple årsag, at de ønsker at få del i kagen. Rudolf Steiner og Mammon er blevet perlevenner på det seneste...

Blanc de blancs

Champagne udelukkende lavet på grønne druer - hvilket i praksis vil sige chardonnay. Blanc de blanc-champagner er generelt lidt mere elegante end vine af både blå og grønne druer, men det er svært at generalisere. Vinene siges at have et præg af hvedekiks.

Blanc de noirs

Champagne udelukkende lavet på blå druer. Er ikke så hyppige som blanc de blancs-champagner. Nogle smagere finder dem tunge og klodsede, men der er dog efter denne smagers mening en lang række af virkelig gode blanc de noirs-champagner - hvad enten de er lavet på ren Pinot Noir, ren Pinot Meunier eller en blanding af disse to druesorter.

Brut

"Brut" er tør champagne, d.v.s. champagne med en dosage på højest 15 gram sukker pr. liter. Det er den mest almindelige champagne - og efter denne champagnefreaks mening den type, der giver den bedste kvalitet. Historisk har man dog drukket væsentligt sødere champagner end man gør i dag. Når intet andet er nævnt er en champagne her på bloggen brut.

Chardonnay

En af de tre hoveddruesorter, man bruger til champagne - de øvrige er Pinot Noir og Pinot Meunier. I modsætning til disse to sidste er chardonnay en grøn druesort. Den har formodentlig sit udspring i Bourgogne, hvor den giver nogle af verdens store hvidvine, men har efterhånden bredt sig til det meste af kloden. I champagne finder den helt sit eget udtryk, der er meget langt fra det, man finder f.eks. i oversøiske chardonnayvine. I denne smagers bog når chardonnay sit højeste udtryk (og det eneste, der kan retfærdiggøre denne druesorts ry) i Champagne.

Clos

En muromkranset vinmark. Muromkransningen skulle sikre beskyttelsen af det særlige mikroklima. Der er generelt ikke så mange, der får lov til at benytte clos-navnet i champagne. Mest kendt er uden tvivl Krugs Clos de Mesnil.

Coeur de Cuvée

Coeur de Cuvée - eller cuvéens hjerte, som det kunne hedde på dansk - er most fra den første presning af druerne. Denne presning regnes for den fineste, og visse champagneproducenter har derfor valgt at bruge noget af denne "Coeur de Cuvée" til deres prestigecuvéer. Mest kendt er nok Vilmarts "Coeur de Cuvée", der af mange regnes for en af de fineste champagne overhovedet.

Côte des blancs

Côte des blancs er en stribe land med privilegeret terroir, der løber syd for Épernay. Det er herfra nogle af de mest kendte grand cru-landsbyer findes (f.eks. Cramant og Mesnil). Côte des blancs er hjemsted for de fineste blanc de blancs-champagner, som findes.

Demi Sec

Halvsød champagne (som i praksis virker sød) med en dosage på mellem 33-50 gram sukker/liter. Efter Brut den mest almindelige champagnetype sammen med Extra-Brut. Man finder ikke særligt mange Demi Sec-champagner her på bloggen. Ikke fordi vi ikke kan lide søde vine generelt, men fordi Demi Sec-champagner ofte virker en kende "skizofrene": De virker tørre i duften, men søde i munden. Det giver følelsen af, at sødmen er kunstig (hvad den jo vitterligt også er) og tilsat efter, at man egentlig har lavet champagnen. Skal det være sødt og mousserende er der bedre (og billigere) alternativer at finde i f.eks. Asti. Men selvfølgelig: Med en gang friske jordbær og en champagnesabayone sammen med en smuk kvinde skulle man jo være et skarn...

Dosage

Tilsætningen af en sukkerholdig liqueur d'expedition lige før man sætter prop på champagnen. Det er denne dosage, der afgør, hvor tør eller sød champagnen skal være.

Extra-Brut

Extra-Brut er den tørreste champagnestil med et maksimalt sukkerindhold pr. liter på 6 gram. Kaldes også nogle gange Brut Sauvage eller Brut Zéro. En kontroversiel stil. I en vinverden, der vil have tørrere og tørrere vine vinder også Extra-Brut-champagne frem (ligesom f.eks. helt tørre tyske rieslingvine bliver stadigt mere populære). Som med de tyske rieslingvine kan man i høj grad diskutere, om champagnerne har godt af den lave dosage. En af modstanderne mod tendensen mod mere og mere tørre champagner er champagneautoriteten Tom Stevenson, der hævder, at champagnerne har behov for dosagen - både for at afrunde vinen, men også for at den kan udvikle sig og lagre. Man skal altså ikke tro, at en champagne, der er extra-brut lagrer bedre end f.eks. en brut-champagne - tværtimod. Extra-Brut promoveres ofte som vinkenderens champagne. Ligesom indenfor kunsten gælder dogmet, at jo finere det er, jo mere skal det gøre ondt...

Grand Cru

Alle landsbyer i Champagne er delt ind efter deres kvalitet. Denne kvalitet angives i procent fra 80-100. De landsbyer, der er klassificerede som 100% kaldes Grand Cru. Der er for tiden 17 grand cru-klassificerede landsbyer (se Geografi). I modsætning til f.eks. Bourgogne er det altså ikke enkelte marker, der er klassificerede, hvilket måske kan rejse spørgsmålstegn ved hvor præcis en klassifikation, der er tale om. I mange år var klassifikationen i grand cru og premier cru blot et intern spørgsmål for champagnebønderne, der afgjorde prisen af deres druer, men i dag, hvor flere og flere selvstændige vinbønder tapper deres egen champagne (ofte med grand cru eller premier cru benævnelsen på etiketten), bliver vigtigheden af - og det rigtige eller urigtige i - de enkelte landsbyers klassifikation mere og mere indlysende. Trods problemer ved klassifikationen gælder det, at en grand cru-champagne som oftest vil være af højere kvalitet end en premier cru eller en champagne uden klassifikation.

Grande Marque

Et stort mærke - d.v.s. en vinkøbmand med store besiddelser og/eller ry. I champagne er produktionen domineret af de såkaldte G.M. (med Moët & Chandon, Bollinger og Veuve Clicquot som nogle af de mest kendte). G.M. er champagnes svar på de multinationale selskaber. Den rolle, de spiller, er ikke ulig den, Carlsberg har spillet (og spiller) på det danske ølmarked. Det er lykkedes de store mærker at "brande" champagnemarkedet så godt - både overfor den almindelige forbruger og vinjournalister -, at de har fået en række mere eller mindre absurde påstande godtaget som dogmer: "Kun ved blanding (assemblage) af en lang række forskellige cuvéer kan man opnå en helstøbt champagne" (blanding i den størrelsesorden fjerner enhver form for personlighed og egnstypicitet - som når man blander en lang række farver og ender med at få grå); "Kun de store champagnehuse er i stand til at opretholde en ensartet kvalitet år efter år" (dette argument er selvfølgelig "Coca Cola"-argumentet - og det er heldigvis forkert: Der er også udsving i de store huses NV-champagner - f.eks. dykkede mange i kvalitet umiddelbart efter år 2000. Denne smager vil langt hellere have champagner, der er udtryk for de forhold, hvorunder den er dyrket, end et mere eller mindre standardiseret produkt); "De små vinbønder har ikke udstyret og den tekniske knowhow til at lave champagner ordentligt" (Faktum er, at jeg smager langt flere urene champagner fra de store huse end fra små vinbønder. Ja, duft af urenheder (kloak) eller svovl er normalt de sikreste tegn på, at man har en G.M.-champagne foran sig. Det skyldes formodentlig, at de store huse skal transportere deres druer så langt, at de allerede er begyndt at gære, før de når gæringstankene, så man er nødt til at kvæle dem med overdrevne mængder af svovl).

Man hører ofte sætningen: "Vin bliver lavet i marken". For de store huses vedkommende er dette vendt på hovedet. Deres champagne laves fortrinsvis i kælderen. Det, som gælder for et stort hus' stil, er som oftest ikke andet en teknologisk manipulation. Jeg vil påstå, at en ønolog vil have større chancer for at gætte, hvilken (kunst)gærkultur, der er anvendt af et stort hus, end hvor deres druer stammer fra. Og som smager lærer man meget hurtigt med ganske stor sikkerhed at genkende de store huses champagner blindt på en vis mangel på personlighed.
Kort sagt: At hævde, at de store huse laver de bedste champagner i Champagne, er nogenlunde det samme som at sige, at "Carlsberg probably IS the best beer in the world" (parallellen har i øvrigt flere ting, der taler for sig: på samme måde, som Carlsberg lavede sit eget "mikrobryggeri", da de oplevede de rigtige mikrobryggeriers succes, er også det største af de store mærker Moët et Chandon begyndt at lave enkeltmarkschampagne).
Nogen vil måske synes, at dette er et FOR sort billede at male af de store huse. Og bevares, denne smager har da også smagt gode Grande Marque-champagner. Men blandt de bedste champagner, jeg har smagt, spiller de en MEGET begrænset rolle. Når man dertil lægger, at grande marque-champagne normalt sælges 25-50% DYRERE end autentisk vinbondechampagne, kan det være svært at se, hvilket incitament, der overhovedet kan være til at købe grande marque-champagne (udover i denne blogs tjeneste...). Kort sagt: Grande Marque champagne er industrichampagne, der har meget lidt at sige den sande vinentusiast.

Malolaktisk gæring

Proces, der omdanner den maliske syre til mælkesyre. Det nedtoner fornemmelsen af syre i vinen og er derfor normalt ønskværdig for vinproducenterne. Nogle producenter (bl.a. Krug) vælger dog at undgå den malolaktiske gæring. Det giver vine, der i deres ungdom kan virke noget rå, men som til gengæld bliver meget indtagende med alderen og generelt menes at have en større holdbarhed.

Montagne de Reims

Montagne de Reims er et af de centrale områder for champagnedyrkningen beliggende sydøst for byen Reims. Det er et område, der domineres af Pinot Noir, og det er her man finder nogle af de bedste grand cru-landsbyer for denne druesort: Verzenay, Verzy, Mailly, Bouzy, Ambonnay m.fl.

Négociant-Manipulant (NM)

Det, som på denne blog kaldes en vinkøbmand (se denne) - d.v.s en producent, der indkøber druer (eller most) andetsteds. Er altid angivet ved et NM på etiketten.

Non vintage (NV)

"Non vintage" eller "NV" er champagne uden årgang - d.v.s. (normalt) champagne, der er blandet af flere årgange (der findes dog champagnebønder, der kan vælge ikke at årgangsmærke en champagne selvom den faktisk stammer fra et enkelt år). Grunden til denne praksis siges generelt at være, at Champagne ligger så højt mod nord, at man ikke har kunne være sikker på vinhøstens kvalitet hvert år. Ved at blande flere årgange har det været muligt at kompensere for negative kvaliteter i visse år. I særligt gode år kan man så vælge at markedsføre en vintagechampagne.
Der er i og for sig god fornuft i denne praksis (og man kan spørge, om den ikke også var værd at overveje i f.eks. Bourgogne). På den anden side kan det også - fra en mere akademisk synsvinkel - være interessant at smage årgangenes indvirken på vinen. Det må da også siges, at teorien om, at det er muligt at opnå en ensartet kvalitet af NV-champagne år efter år ikke holder. Også NV-champagne ændrer kvalitet - og en erfaren smager vil være i stand til at sige, hvilke årgange, der dominerer en blanding. Et andet problem ved NV-champagne er, at man normalt ikke har nogen mulighed for at kende alderen på en given champagne. Det gør det svært at vide, hvornår det er det optimale tidspunkt at åbne en NV-champagne (hvoraf mange udvikler sig positivt med alderen). Flere og flere producenter er heldigvis begyndt at skrive aftapningstidspunkt på flasken (degorgement) - eller sågar hvilke årgange, der ingår i en given blanding. Der er dog også en stor modstand mod dette - der kan være med til at udhule de store huses "mærkevare"-image.

Pinot Meunier

En af de tre hoveddruesorter, der bruges til champagne. Er mindre værdsat en Chardonnay og Pinot Noir (som den menes at være en mutation af). Den har generelt en lidt blødere frugt og sødligere duft (jordbær fremfor hindbær) end Pinot Noir. Den regnes generelt for at give champagner af ringere kvalitet og kort holdbarhed. Dette er dog en forsimpling, da der findes Pinot Meunier-champagner at høj kvalitet med endog meget langt lagringspotentiale.
Pinot Meunier ses - i modsætning til Chardonnay og Pinot Noir - ret sjældent som stille vin. Det bedste bud er Tyskland (primært Württemberg), hvor den går under det misvisende navn Schwarzriesling. Den stille vin er selvfølgelig oftest rød, men der findes også tyske blanc de noirs på Pinot Meunier.

Pinot Noir

En af de tre hoveddruesorter, der bruges til champagne. Det er samme druesort, som giver de store røde bourgognevine. I champagne giver den generelt realtivt runde og fyldige vine, selvom man ikke kan generalisere.

Premier Cru

Premier cru er divisionen under grand cru. Det er altså kommuner med marker med et priviligeret terroir, der blot ikke når de højder, som grand cru-landsbyerne når. Det giver sig selv, at vine fra premier cru-landsbyer sagtens kan være bedre end grand cru-champagne - eller for den sags skyld, at der kan være marker indenfor en premier cru-kommune, der i kvalitet er på niveau med grand cru-kommuner.
Premier cru-landsbyer tildeles en procentsats mellem 90 og 99, der oprindelig var en indikator af den pris, vinbonderne fik for deres druer, men som også i praksis er en indikation af kvaliteten af landsbyens terroir. Premier cru-landsbyer er således ikke ligestillede, og en 99% premier cru bør være bedre end en 90% premier cru-landsby.
Premier cru benyttes mest af mindre producenter, da de store producenter helst ikke vil tale om terroir.

Prestige cuvée

Som led i de store huses "branding" (se "Grande Marque") konkurrerer de også om at producere den dyreste og mest ekstravagante champagne. Mest kendt er måske Moët et Chandons "Dom Perignon", men også "Crystal", "Belle Epoque" og "Comtes de Champagne" er kendte navne. I teorien skal dette være det bedste, et champagnehus kan præstere. Prestige cuvéer kommer ofte i et imponerede udstyr (specialdesignede flasker m.m.) - og dette er ofte det mest imponerende ved dem. Prestige cuvéer er sjældent eller aldrig deres pris værd. Faktisk kan denne smager føle, at man ofte får mere kvalitet i de almindelige NV-cuvéer. De skyldes måske, at prestige cuvéerne kræver mere lagringstid en NV-champagner, men indtil videre har denne smager ikke mødt noget, der kan retfærdiggøre prestige cuvéernes ry og pris.
Når det er sagt, kan det selvfølgelig ikke benægtes, at der er noget særligt ved at sætte en prestige cuvée på bordet. Og denne smager bliver vel heller aldrig så dogmatisk, at han ikke kan finde på at servere "Belle Epoque" i den smukke blomsterbemalede art nouveau-flaske, når en smuk kvinde lægger vejen forbi - fordi kvinder nu engang fortjener den slags...

Special Club

Egentlig "Club Tresors de Champagne". Sammenslutning af en række kvalitetsbevidste vinbønder. Deres bedste vine aftapper de på en særlig, karakteristisk "Special Club"-flaske. Støder man på en special club-flaske, er det absolut værd at prøve - specielt fordi de prismæssigt stadig er ganske rimelige. Deres officielle hjemmeside - hvor du bl.a. kan se, hvem der er medlemmer - kan du finde HER.

Terroir

Et forkætret begreb i vinverden. Terroir referer til den indflydelse, som jordbunden, mikroklimaet, markens eksponering i forhold til solen etc. har på vinen. Traditionelt har specielt franskmændene været store fortalere for terroir-begrebet, mens man i de oversøiske lande (ikke mindst Australien) har været kritiske overfor begrebet og i stedet har hævdet, at det først og fremmest var vinmageren, der afgjorde kvaliteten og stilen på vinen. I de seneste år synes de to poler dog at have nærmet sig hinanden - de oversøiske vinmagere er ikke længere så skeptiske overfor terroir, mens franskmændene måske har erkendt vinmagerens rolle i vinfremstillingen.
Denne champagnefreak er en stor tilhænger af terroirbegrebet (han er, som man har døbt det "terroirist") - som de fleste, der er bidt af vin, vel i øvrigt er. Der er noget fascinerende ved, at man kan få en vin i glasset og ved at snuse til den og smage på den kan sige, at denne vin simpelthen MÅ stamme fra lige præcis denne mark, lige præcis disse 200x200 meter på jordkloden. Jeg mener da også, at det er svært at argumentere mod, at terroir findes. Det er svært at argumentere imod at riesling dyrket på skifer giver en særlig petroleumagtig duft. Eller at der er forskel på Chardonnay dyrket i Meursault og i Puligny-Montrachet.
Man kan med en vis ret kalde terroir-begrebet for vinverdens "blut-und-boden". Når "terroiristerne" mener, at vinen er påvirket af det sted, hvor den er dyrket - og opnår dens personlighed gennem denne påvirkning -, er det helt parallelt til højrenationalisternes idé om, at vi som mennesker i væsentlig grad er påvirkede af det sted, vi er født, og at netop dette tilhørsforhold er grundlaget for vores personlighed.
Det er ironisk, at de fleste vinelskere efter min overbevisning - i hvert fald i Danmark - (inklusiv denne champagnefreak) er kosmopolitiske af sind, men elsker netop de vine, der er tro mod deres geografi og oprindelse. Eller for at sætte det på spidsen: Mens de højrenationale drikker deres thailandsk producerede, supermanipulerede Carlsbergøl (som smager ens ligemeget hvor i verden det er lavet) - og ser det som et udtryk for deres Danskhed -, drikker kosmopolitterne, der sætter deres kryds ved De Radikale Venstre, deres Brøckhouse - og ser det som udtryk for deres kosmopolitiske sindelag.
Ideologi er en sjov ting!

Vallée de la Marne

Vallée de la Marne er en tynd stribe land, der løber langs floden Marne mellem Reims og Épernay. Det er et område, der er kendt for sin pinot noir - med grand cru-landsbyer som Aÿ og Tours-sur-Marne, der regnes for nogle af de bedste landsbyer for denne druesort.

Vinbonde

Ordet "vinbonde" kan måske synes selvindlysende, men på denne blog bruges det som modsætning til "vinkøbmand" (se denne) om det, der på fransk hedder "Propriétaire-Récoltant". En vinbonde forstås som en selvstændig - oftest mindre - producent, der laver sin egen vin fra start til slut (d.v.s. både dyrker druerne og laver vinen). På denne blog har vi en forkærlighed for det små vinbønder - noget der ikke (blot) er venstreorienteret småt-er-godt-romantik, men hidhører fra, at vi mener, at de producerer billigere og bedre champagner end den, de store vinkøbmænd præsenterer. Det er mig en gåde, at langt de fleste vinskribenter stadig foretrækker det store huses champagner, fremfor for autentiske champagner, fra små vinbønder med et tydeligt terroirpræg. Alle mine smagninger (hvoraf en del blinde) peger på, at vinbondechampagne er overlegen på kvalitet - og det endda som oftest til en pris, der ligger væsentligt under prisen for de store huses champagner. At man kan få en 100% grand cru-champagne fra en lille producent billegere end hvad et tilsvarende industriprodukt (blandet af druer fra hele champagneområdet) fra et stort hus koster, er mig en gåde. Men lad os nyde det så længe det varer - og overlade de store huses champagner til racerkørere, skibsdåber, og hvad man nu ellers kan bruge den slags til...

Vinkøbmand

En "vinkøbmand" forstås på denne blog i modsætning til "vinbonden" (se denne). En vinkøbmand er en producent, der indkøber druer/most fra andre, mindre producenter. Det betyder ikke, at vinkøbmanden ikke kan ege marker selv (de fleste gør). Champagne domineres af en række store vinkøbmand - kaldet "Grandes Marques" (se denne), der sidder på langt størstedelen af produktionen - ikke nødvendigvis til Champagnes fordel...

Vintagechampagne

Vintagechampagne er champagne fra et enkelt år - imodsætning til NV (non vintage)-champange, der er en blanding af flere årgange. Vintagechampagne laves kun i gode årgange - omend dette begreb er blevet noget udvandet på det seneste. Generelt ser man lidt hyppigere vintagechampagner fra små vinbønder end fra de store huse.
Generelt er vintagechampagne gode køb (specielt hvis der virkelig er tale om en god årgang). Man får normalt en mere fyldig og "dyb" champagne end den tilsvarende NV. Vintagechampagne er champagnen for champagnekenderen.
Sjovt nok er vintagechampagne ganske svær at opdrive på det danske marked. Hos de store huse fokuserer man langt mere på NV-champagne og prestigecuvéerne. Men hvis man ser en vintagechampagne er det altså værd at prøve.

Salon

Salon står for mange som den ypperste champagne af dem alle. Da den kun laves i udvalgte år og i relativt begrænsede mængder - og desuden regnes for en ganske intellektuel og svært forståelig champagne -, er den selvfølgelig et oplagt kultobjekt. Vinmarkerne, som benyttes til Salon, findes i Mesnil - og det er denne vin mere end nogen anden, der er skyld i denne landsbys høje renommé.
Salon er en ren blanc de blancs-champagne, men gør fordommene om, at champagner af denne type er sarte og feminine, ganske til skamme. Der er tale om en potent, næsten rå vin (i hvert fald som ung), der kræver mange års lagring for virkelig at vise, hvad den duer til (denne smager mangler endnu at smage et modent eksemplar - så hvis du står for at skulle åbne en flaske, tager jeg gerne mod en invitation!).
Da jeg ikke er mangemilliardær og stadig gør mig håb om at holde fogeden fra døre, har jeg kun stiftet bekendtskab med Salon en enkelt gang - dette til gengæld i den højt estimerede årgang 1990. Oplevelsen var en blandet fornøjelse, som man kan læse i smagsnotatet. Dog må jeg med det samme sige, at det ikke er en af de prestigecuvéer, jeg helt vil afskrive.
Indenfor litteraturkritikken har man et begreb, der hedder Goethereif (ca.="moden til Goethe"), som hentyder til, at det kræver en vis modenhed at læse og forstå denne den største af alle tyske forfattere. Måske er denne smager blot endnu ikke Salonreif...

Danske importør: L'Esprit du Vin

Smagte vine:

SALON 1990


Sidst smagt: 12/2-05
Salon '90 er i duften næsten totalt domineret af et karamelpræg, som denne smager ikke bryder sig synderligt om. Man kan med lidt tålmodighed dog også finde nuancer af jod og lindetræ. I munden virker vinen næsten rødvinsagtig med sin rå frugt og nærmest garvesyreprægede struktur (interessant nok skulle Salon være ophørt med at benytte nye fade til lagringen, hvad vinen ellers synes at bære præg af). Der er formodentlig tale om en champagne, der ikke har gennemgået den malolaktiske gæring. Absolut en potent vin og da også oplagt et barnemord (hvis man kan tale om barnemord på en 15 år gammel hvidvin!), men om det rigtig bliver min stil er spørgsmålet. En vin, der er mere imposant end egentlig charmerende. Til en udsalgspris på omkring 1200,- er den da også betalt (i dag er den sikkert væsentligt dyrere). Jeg har bemærket mig, at champagneautoriteten Tom Stevenson også har problemer med denne vin (og han er ellers Salonentusiast), så måske er det ikke bare mig...

Etiketter: , , ,

mandag, september 18, 2006

Lilbert et fils

Lilbert har en simpel formular: Han laver tre forskellige champagner: en Brut sans année, en brut "perle" (med mindre tryk - det, som tidligere hed Crémant) og en årgangschampagne. Der er altså hverken préstige cuvéer, som hos de store huse, eller et hav af mere eller mindre forskellige cuvéer, som hos nogle af Lilberts vinbondekollegaer. Men når man smager Lilberts champagner, indser man, er der slet ikke er behov for al den staffage. Alle Lilberts champagner konkurrerer om at være de bedste i deres kategori - hvis de da ikke er de bedste.
Det hjælper selvfølgelig, at alle Lilberts marker er grand cru-klassificerede - fra henholdsvis Cramant (hvor Lilbert holder til), Chouilly og Oiry. Man dyrker udelukkende chardonnay og champagnerne herfra er højdepunktet af elegance og finesse.
Domænets vintagevin er lavet udelukkende af druer fra Cramant og kommer på den måde til at afspejle denne landsbys særlige terroir. Lilberts vine er ganske strenge for Cramant, men med landsbyens særlige hindbærpræg, som denne smager forbinder med Meursault Perrières. Det er vine lige efter mit hoved: sofistikerede, raffinerede, komplekse og intellektuelle (Der mensch ist, was er isst!). Det betyder også, at de måske ikke er de største "crowdpleasers" - hvad det så end skal sige.
Det er vine, der kan være en anelse reserverede lige når de åbnes, man folder sig vidunderligt ud i glasset. De har ry for at kræve meget land tids lagring for at udfolde sig fuldt ud, men de årgange, jeg har smagt har alle været til at gå til. Desværre synes de seneste årgange dog at være faldet noget i kvalitet, hvilket måske kan skyldes, at sønnen er ved at tage over. Det kan dog også være de to lidt uheldige årgange 1999 og 2000, der har spillet ind. Lad os håbe, at Lilbert hurtigt finder tilbage til fordums styrke!

Dansk importør: Norma Vinimport
Officiel hjemmeside klik HER

Smagte vine:

BLANC DE BLANC BRUT NV


Sidst smagt 20/10-07
Lilberts standard NV-champagne er lavet af druer fra domænets tre grand cru-marker: Cramant, Chouilly og Oiry. Det er en champagne i en relativt streng og reserveret stil, der måske ikke falder i novicens smag, men kan man - som denne smager - lide denne stil, er dette sagen. Citruspræg, lakrids, kaffe, mineralitet, jod, hindbær og viol dominerer i næsen. I smagen er den streng med god syre, god finish og længde. Sikkert nogle års udvikling endnu. Delikat. Godt fokus. Så absolut en intellektuel champagne. 12% alc. I NV gøres det næppe meget bedre - selvom man selvfølgelig må gøre sig klart, at det er en non-vintage champagne, og at den altså falder forskelligt ud afhængigt af, hvilke årgange, der indgår i vinen. Efter et par skuffende flasker var den sidste flaske jeg smagte tilbage med fordums styrke - og enkelte gange har den faktisk flirtet med to stjerner.


VINTAGE 2000


Sidst smagt 8/8-07
Endnu en skuffelse for Lilbert. En lukket næse, der dog byder på et vist citrusagtigt præg samt med tid i glasset lidt Cramant-hindbær, efterfølgende af en noget vandet smag og en lidt opbrussende mousse. Den kan blot være for ung, men umiddelbart har jeg nu ikke den store tiltro til den (både '97 og '96 var langt mere indtagende på et tilsvarende stadie i deres udvikling). Efter sigende er sønnen ved at overtage vinifikationen hos Lilbert, så det kan være en mulig forklaring på den dalende kvalitet. Lad os håbe, at han hurtigt lærer faderens tricks af.

VINTAGE 1999


Sidst smagt 28/11-05
Skuffer noget set i lyset af Lilberts andre champagner, men måske er den bare for ung. Første indtryk var et lidt reduktivt præg af svovlbrinte. Ellers rimelig bred i duften, men lidt diskret, lidt mineralsk / muslingeskal, lidt hindbær, granny smith-æbler, jod, brød. Smagen domineres af en ret voldsom mousse, streng. En skuffelse for Lilbert, men hvis svovlbrintepræget forsvinder vil den blive bedre. 12% alc.

VINTAGE 1997


Sidst smagt 19/10-04
Smagt - blindt - op mod '96'eren tabte årgang '97 unægtelig lidt ansigt, men der er dog tale om en rigtig god vin i sin egen ret. Den lidt "funky", dyriske '97'er karakter (som jeg egentlig finder ganske charmerende!) viser sig også her. Derudover er der mere Cramant'ske (og Lilbertske) toner - chokolade, hindbær, mandler, muslingeskal, mineralitet, hvedekiks, lakrids, hestepære (årgangen!), appelsinskal, læder, kirsebærlikør, efterårsløv, kommen. Smagen er præget af en lidt lav syre, og man savner noget krop og lidt længde. Ganske udviklet, pæn finish. 12% alc.

VINTAGE 1996


Sidst smagt 19/10-04
Dette hører til blandt de bedste champagner (ja, vine i det hele taget), jeg har smagt. Fra første snif emmede vinen af storhed. Her var alt i balance og udsøgt harmoni. Vinen er feminin og elegant, men også med en vis strenghed, som kendetegner Lilbert, samt en utrolig dybde. Den komplekse duft bød på chokolade, hindbær, lakrids, jod, efterårsløv, kirsebærlikør og et vist mineralsk præg. Smagen havde stor, stor fylde og længde. Ifølge den svenske champagneekspert Richard Juhlin kan og bør Lilberts Vintage-champagner ligge i en menneskealder, så jeg ser frem til at følge de flasker, jeg har i min kælder. 12% alc.

Etiketter: , , , ,

søndag, september 17, 2006

Producenter

Du kan finde følgende producenter beskrevet på Champagnefreak:

Agrapart
Autréau-Roualet

Barthélémy, Louis
Billecart-Salmon
Bonnaire
Bonville, Franck
Bouché Père et fils
Brun, Roger

Cattier
Charlemagne, Guy
Charpentier, J.
Chaudron et fils
Chiquet, Gaston
Clouet, André
Crépaux-Courtois

Dampierre, Comte Audoin de
Delbeck
Deutz
Diebolt-Vallois

Egly-Ouriet

Feuillatte, Nicolas

Geoffroy, René
Gimonnet, Pierre
Giraud, Henri
Goerg, Paul
Goutorbe, Henri

Haton, Jean-Noël
Hémart, Francois
Henriot

Krug

Lanson
Laurent-Perrier
Léclapart, David
Legras & Haas
Lilbert-fils

Marguet Père et fils
Marguet-Bonnerave
Mesnil, Le (kooperativ)
Michel, José
Milan, Jean
Moët et Chandon
Moncuit, Robert

Napoléon

Orban, Charles

Paillard, Bruno
Perrier-Jouët
Peters, Pierre
Ployez-Jacquemart
Pol Roger

Regnault, Patrick
Ruinart

Saint-Gall, de
Salon
Selosse
Sugot-Feneuil

Taittinger
Tarlant
Turgy, Michel

Union champagne

Vesselle, Jean
Veuve Clicquot
Vilmart
Vollereaux
Vouette & Sorbée

Ved hver producent er en kort beskrivelse af huset og dets stil og generelle kvalitet. Derefter følger en liste over de af producentens champagner, som denne smager har smagt.

Et ord om karakterer

Der bliver generelt ikke brugt mange karakter her på champagnefreak. De skyldes, at vi mener, at et udførligt smagenotat siger mere end en karakter. Men da vi ved, at mange læsere efterspørger karakterer, har vi valgt et simpelt system med fra 0 til 3 stjerner. Dette system må forstås på samme måde som det, der benyttes hos Guide Michelin - d.v.s. også én stjerne er udtryk for en rigtig god champagne (og også champagner uden stjerner kan være gode - kun ca. 10% af de champagner, jeg smager opnår en eller flere stjerner).

Om at smage champagne

Ligesom mennesker kan man også tale om, at champagne har personlighed. Og i vinbeskrivelser ser man da også tit, at der bruges betegnelser, som også kunne gælde for mennesker. En vin kan f.eks. være forførende, elegant, ligefrem, sexet, tilbageholdende, charmerende, reserveret o.s.v.

Som man kan se, er diagrammet inddelt i fire felter, svarende til fire hovedtyper: Frugtig, elegant, kraftig og streng. Inden for disse hovedtyper har jeg så valgt at indsætte nogle flere ord, som man vil kunne finde i vinbeskrivelser.
Man kunne selvfølgelig have valgt andre ord for de fire hovedtyper (man kunne f.eks. vælge at inddele dem efter årstiderne - så ville "elegant" svare til forår, "frugtig" til sommer, "kraftig" til efterår og endelig "streng" til vinter).
champagnes officielle hjemmeside har de også inddelt champagne i fire typer, der her hedder: coeur, esprit, âme og corps (eller på dansk: hjerte, ånd, sjæl og krop). Her lader "hjerte" så rimelig let oversætte til "frugtig", "krop" til "kraftig" og "ånd" til "elegant", mens "sjæl" ikke så entydigt kan sidestilles med det, jeg har kaldt "streng". For en filosofisk skolet champagnefreak som denne, skæmmer de fire betegnelsers inkongruens dog lidt (krop falder ligesom udenfor sammenhængen!). Jeg vælger altså at bibeholde min fire typenavne.

De kan kort beskrives således:

Frugtig:

Det er, hvad man måske kunne kalde en "crowdpleaser", på dansk vel nærmest: en champagne for folket. Denne champagnefreak har dog et vist ubehag ved dem, der mener at sidde inde med viden om, hvad "folket" vil have (politikere m.m...). Som navnet antyder er det en champagnetype, der ligger hovedvægten på frugten. De dominerende smagsnuancer vil således også ofte være det bær- eller frugtprægede (men ikke nødvendigvis som et/en klart defineret bær/frugt). Det er hedonistisk champagne for den ukomplicerede livsnyder. Det vinøse svar på Puccini eller Bellini. Blandt de store huse er det måske Billecart-Salmon, der bedst repræsenterer denne stil (omend deres champagner også går mod det elegante). Denne champagnefreak skal gerne indrømme, at det ikke er den champagnetype, han er mest begejstret for. Det er formodentlig champagne, der vil appellerer til dem, der kan lide oversøiske vine. Generelt gode allround-champagner, der egner sig godt til mad.

Elegant:

Som navnet siger champagner, der ligger vægt på elegance. Det er forfinede, slanke og sarte champagner, der normalt domineres af blomsteragtige toner (evt. med et mineralsk præg). Denne sarthed gør, at man skal passe på med, hvilken mad men sætter den til. Ikke for kraftige fisk og skaldyr er perfekte ledsager til denne type champagne. Blandt de store huse er det måske Perrier-Jouët, der bedst repræsenterer denne type. Der vil normalt være tale om champagner med en god portion chardonnay - omend der også findes blanc de noirs-champagner, der falder i denne kategori. For at blive i musikmetaforikken er denne champagnetype det vinøse svar på Mozart eller Haydn.

Kraftig:

Det siger næsten sig selv: Champagner, hvor hovedvægten er på kraft og styrke. Det vil ofte være champagner med en god portion pinot noir eller meunier (men ikke nødvendigvis: der findes også rene chardonnaychampagner i denne kategori). Det er champagner til and, fasan og anden fjerkræ. Smagnuancerne vil ofte være rosiner, brioche, læder og "dyriske" toner. Blandt de store huse er det nok Bollinger og Veuve Clicquot, der bedst repræsenterer denne stil. I musikjargonen er vi har hos Beethoven eller Wagner.

Streng:

I teorien den champagnetype, det er sværest for novicen at nyde. Det er "intellektuelle"-champagner, der som en engelsk aristokrat ved første møde kan synes reserveret og stramtandet, men som - når man lærer den at kende - åbner op for et væld af spændende nuancer. Denne champagnetype skulle i teorien falder i bordeauxelskerens smag. Disse champagner vil ofte være præget af en mineralsk smag - måske med et strejf af egetræ og/eller citrus. Blandt de kendte mærker er Krug den væsentligste eksponent for denne type (i hvert fald i disse champagners ungdom). Skal man igen sammenligne med en komponist måtte det være Bach eller en sen Schönberg.

lørdag, september 16, 2006

Mea culpa

Smagning af champagne (og vin i det hele taget) er og bliver en subjektiv handling. Enhver tro på, at man kan bedømme en vin objektivt, er naiv. Vi er som mennesker heldigvis forskellige, og derfor tiltrækkes vi også af forskellige vintyper. Nok kan professionelle smagere nå til en form for konsensus for, hvad der konstituerer en god (eller måske snarere: vellavet) vin, men i et felt af gode (læs: vellavede) vine, vil den enkelte smager altid have sine egne favoritter, der langt fra behøver at være identisk med hans/hendes nabo.
Kort sagt: Vi har hver især vores yndlingsvin, ligesom vi kan have vore yndlingskunstnere. Og dette har ikke nødvendigvis noget med kvalitet at gøre som sådan. Ligesom jeg fascineres af Michelangelo, mens Rafael lader mig kold, er der - i øvrigt vellavede - champagner, der af den ene eller den anden grund ikke appellerer til mig.
Og, vil jeg hævde, ethvert forsøg på at tilstræbe objektivitet i sin bedømmelse og beskrivelse af vin er af det onde. Det er netop det subjektive element ved en vin - de udefinerbare, æteriske kvaliteter (det som 17. tallets franske kunstkritik ville have kaldt dens "je ne sais quoi") -, der er det fascinerende ved vin. Det, der i en champagne kan hensætte os i ekstase, kan ikke kvantifi- eller objektiviseres. Forsøger man på dette, ender man som hoffolkene i H.C. Andersens eventyr om Nattergalen, der priste den kunstige nattergal på den ægtes bekostning.
Det gør det problematisk at skrive smagenotater om og bedømmelser af champagne. Personligt er jeg for længst holdt op med at gå op i, om en vin får 100 point hos Robert Parker eller i Wine Spectator. Jeg har for længst erfaret, at jeg måske foretrækker en vin, der får 88 point. Betyder det, at smagenotater er ganske ubrugelige? Man kunne fristes til at svare ja på dette spørgsmål. Når jeg alligevel har valgt at inkludere smagenotater på denne blog skyldes det, at et nok så subjektivt smagenotat alligevel er bedre end ingenting. I det mindste vil det kunne tjene til inspiration - eller som udgangspunkt for en (forhåbentlig) konstruktiv dialog.
Derfor vil jeg også opfordre til, at man tager de i denne blog forekommende smagenoatater med en sund skepsis. De er, som det hermed være redegjort for, udtryk for en enkelt smagers subjektive bedømmelse - ikke en objektiv sandhed om den givne champagne.
For at gøre det lettere at forholde sig til mine smagenotater vil jeg i det følgende kort redegøre for, i hvilken retning min smag i champagne går.

Derfor dette mit "mea culpa":
De champagner, der fascinerer mig, er primært de elegante - ofte endda lidt strenge champagner. Champagner, man kunne beskrive ved ord som: kompleksitet, raffinement, statelighed, delikatesse, underfundighed m.m.
Det betyder for en orden skyld ikke, at alle kraftige eller frugtige champagner ikke appellerer til mig. Men skulle jeg vælge en enkelt champagne til den berømte øde ø, ville det blive en for den ovenstående katergori.
Og så er jeg i øvrigt overbevist "terroirist". Jeg fascineres af, at vin smager af det sted, de kommer fra. At man kan smage, om de er dyrket på kalkundergrund eller leret jord. Det betyder også, at jeg har en forkærlighed for de champagner, der stammer fra en enkelt mark eller landsby, mens de store blandingschampagner generelt er mig mere uinteressante.
Generelt foretrækker jeg desuden ret unge champagner (det som kaldes "gout francais"). Bevares, der kan da også være gamle champagner, der fascinerer mig, men generelt foretrækker jeg ungdommens friskhed.

Dette altså lidt om min smag. På den måde skulle det forhåbentlig være muligt for dig som læser at tage højde for mine ideosynkrasier og på den måde bedre spore dig ind på, hvilke af de her på siden bedømte champagner, du vil kunne lide.
Jeg vil gøre mig umage for i beskrivelsen af de forskellige champagner at give en indikation af den generelle stil (mere om det senere), således at det også på den måde bliver muligt at spore sig ind på ens favoritchampagne.
God jagt!

fredag, september 15, 2006

Hvorfor champagne?

Dette er en blog, der er helliget champagne. Det kan måske for mange virke noget monomant. Og hvorfor, vil man spørge, lige champagne?
Det er der flere grunde til. For det første er champagne en af de mest interessante og komplekse drikke, der findes. Få vintyper kan byde på det samme væld af flygtige og fascinerende smagsnuancer, som man kan finde i champagne - hvis man ellers er villig til at lede. Alligevel synes champagne ofte at blive glemt, når vinentusiaster taler om deres yndlingsvin. Det kan skyldes, at vinmoden i dag blæser i en retning, der ikke er særlig gunstig for champagne. I dag synes mange at foretrække de kraftige og ligefremme (rød)vine, som hører hjemme under de sydlige himmestrøg. Champagne taler imidlertid et andet sprog. Her handler det helt og holdent om nuancer, elegance og finesser. Sensualitet fremfor seksualitet.
Og det leder os til den anden grund: Champagne møder langtfra den forståelse, som den vidunderlige drik fortjener. I Danmark drikker vi primært champagne nytårsaften - på et tidspunkt, hvor det er ganske umuligt at fange de mange smagsnuancer (og til tider sågar til den kransekage, som er ganske umulig sammen med champagne).
Champagne fortjener bedre. Den fortjener, at man giver den tid og opmærksomhed. Og at man prøver den i andre sammenhænge end til nytårsaften - også til mad, for champagne er en fremragende madvin.
Jeg håber derfor, at denne blog vil være med til at åbne fleres øjne for, hvilken vidunderlig drik, champagne er.

Og så lige et par ord om forfatteren bag denne blog:
Han (for en han er det) er i begyndelsen af trediverne og har interesseret sig seriøst for vin, siden han var omkring 20 år gammel (champagnen kom dog først til senere). Efter en længere omvej omkring universitetet, der har givet ham mulighed for at kalde sig mag.art. (men ikke så meget andet, vil nogen måske hævde), har han nu hengivet sig til sin interesse på mere professionel basis. Efter at have drevet et par vinhandlere konkurs (hvad han måske ikke kan tage den fulde fortjeneste for), arbejder han for tiden med italiensk vin, som tilsyneladende er, hvad pøblen vil have i disse barbariske tider (Odi profanum vulgus et arceo! - sagde han). Fordelen ved dette er, at man - d.v.s. læseren - ikke behøver at frygte, at der er nogen skjult reklame på disse sider. I champagnesammenhæng er vores champagnefreak ganske fri af økonomiske interesser (i øvrigt interesserer økonomi ham såre lidt... hvad måske har en vis betydning for hans tidligere arbejdspladsers skæbne?).
Hans borgerlige navn - Jakob - har han efter en vinkyper i familien, så det har ligget i stjernerne, at vin skulle have en central betydning i hans liv, selvom det måske ikke var givet på forhånd, at han skulle blive en decideret freak. Måske hans forældre skulle have tænkt sig om en ekstra gang før de navngav ham?

Salute og velkommen til champagnefreak!
Med venlig hilsen
Jakob
Champagnefreak